De Adriatische Zee en de Ionische Zee

Hier in Puglia kun je kiezen uit 2 kusten:

 

Vrij of betaald strand in PugliaDe Ionische Zee heeft lange zandstranden, waardoor een flinke wandeling langs de kust mogelijk is. Deze kust ligt iets dichterbij dan de Adriatische. Met name de bij de plaats Chiatona ligt de zee het dichtst bij de SS 100 Bari-Taranto. De enige plaats die een beetje op route ligt om hiermee te combineren is Taranto. Verder liggen er langs deze kust meestal achter het strand een strook pijnboombossen (de Pineta) en daar achter liggen dan meestal vakantievilla’s die in het najaar en de winter niet bewoond zijn. In het seizoen zijn er ook vele winkels, restaurantjes etc., maar die zijn in het winterseizoen gesloten. Chiatona is 25 minuten rijden vanaf B&B Villa Lavanda. Langs deze kust hoofdzakelijk citrusgaarden.

.

 

 

 

De meeste mensen maken gebruik van een betaald strand waar je ligstoelen en een parasol kunt huren en het zand wordt schoongehouden. Er zijn een bar, toiletten en douches en soms zelfs een restaurant of pizzeria. Je kunt natuurlijk ook naar het vrije strand gaan, maar daar heb je geen voorzieningen. Strandlakens- en tas vind je al in je kamer bij ons.

 

Adriatische- en Ionische Zee in Puglia, beiden goed bereikbaar vanuit B&B Villa LavandaDe Adriatische Zee heeft ook vele betaalde en wat onbetaalde stranden en een bezoek hieraan is heel goed te combineren met een bezoek aan bijv. Polignano A Mare, Monopoli, Saveletri of bijv. ‘s-morgens door de Itrie Vallei rijden (Ostuni) en dan de middag aan het strand liggen en via bijv. Monopoli weer terug. In het algemeen genomen zijn het zandstranden, zeker de betaalde. De afstand naar de stranden bij Monopoli (Capitolo heet de badplaats) is ongeveer 34 km.

Het voordeel van een betaald strand is dat je er vele voorzieningen hebt zoals bijv. douches en een toilet, een bar of soms zelfs een restaurant, Het strand wordt schoongehouden.

Zo’n 200 m. voorbij de marmeria, net zuidelijk van Saveletri, kun je op het strand allemaal stukjes marmer en graniet vinden die door de zee zijn gewassen en daardoor afgeronde hoeken hebben gekregen.

 

 

 

Puglia in Caicco

 

Een excursie met een Caicco op de Adriatische Zee vanuit Monopoli

Excursies met een grote zeilboot op de Adriatische Zee.

Kijk hier voor meer informatie.

 

Dolfijnen spotten met natuuronderzoekers

 

Dolfijnen spotten op de Ionische Zee

Dolfijnen spotten met natuuronderzoekers vanuit Taranto op de Ionische Zee is heel erg in trek. Als je aan boord klimt van hun gloednieuwe catamarans, speciaal ontworpen en gebouwd voor de bescherming en het behoud van walvisachtigen die in deze wateren al meer dan 4.000 jaar voorkomen, zul je actief bij betrokken zijn bij het onderzoek.

Kijk hier voor meer informatie.

 

 

Land- en Zeenatuurpark Torre Guaceto:

 

Steltkluut Torre Guaceto waar ook wandelexcursies zijn. Birdwhatching.Net ten Noorden van Brindisi ligt het groot land- en zee natuurpark Torre Guaceto. Daar zijn mogelijkheden om te duiken, te zwemmen, een rondleiding te krijgen en als ze er zijn, ook te zien hoe hier baby waterschildpadden gered en geholpen worden. Echt schitterend.

 

Kijk hier voor meer informatie over dit schitterende park.

 

 

 

Begeleide tocht Margherita di Savoia Flamingo’s bij de zoutpannen.

 

Flamingo's Margherita di Savoia, Puglia. Een excursie in de uitgebreide zoutpannen aldaar. Birdwhatching

Kijk hier voor de Engelstalige folder van de site.

Eigen ervaring: de organisatie raadde ons aan via Groupon te boeken. Dit gedaan dus voor 4 personen (2 of 4) en zonder het proeven van de speciale in de zoutpannen gekweekte groentes, kostte dit € 18,90 en ik kan dit evt. voor je regelen. I.h.a. zijn er ‘s-morgens rondleidingen in het Italiaans en ‘s-middags in het Engels. De gids gaat mee in je auto en hier en daar stop je om de flamingo’s te zien. Ook maak je nog een wandelingetje waarbij hij meer vertelt over de flamingo’s en andere vogels en ook over de planten die in dit speciale gebied groeien. Naderhand legt hij in het centrum nog wat meer uit over de zoutwinning in dit gebied. Meer dan de moeite waard deze excursie. Wel 2 uur rijden via de autostrada en soms is het handig (afhankelijk van je terugvlucht) om dit te doen voor je terugvlucht of om het te combineren met een bezoek aan Castel del Monte bij Foggia of met een bezoek aan Trani.

 

 

 

En hier voor bespreken