CORONAMAATREGELEN

 

JUNI 2020 EEN OVERZICHT VAN DE REGELS VOOR JE VAKANTIE IN ITALIE

 

Handschoenen, maskers en ontsmettingsgel:

Handschoenen: In de supermarkt of andere winkels draag je een masker en ook zijn meestal handschoenen verplicht. Rubber handschoenen voor eenmalig gebruik zijn al sinds de lockdown hier op 9 maart niet meer verkrijgbaar. De mijne zijn op dit moment dan ook bijna op. Voorheen betaalde ik ongeveer € 4,50 voor 100 stuks. Ik heb ze normaal gesproken ook altijd in huis en op alle 3 de verdiepingen. Op Amazon vraagt men nu exorbitante prijzen tot wel 96 euro voor 100 stuks (= 50 paar). Waar de supermarkten tot begin juni  terug nog wel van die handschoenen van transparant plastic verstrekten bij het binnen komen zoals je die ook voor de groenten en het brood altijd moet aan doen, hebben sommige nu alleen nog plastic zakjes. Dat is een ramp! Het is dus beter om maar zelf iets mee te nemen. Latex (hier lattice) handschoenen zijn het prettigst. Vinyl (vinile) zijn stugger. Je kunt ze soms ook vinden voor een redelijke prijs bij de bouwmarkten in NL en BE. Zie hier, bij de Gamma. € 7,99 voor 100 stuks. 16 juni ben ik zowel naar de Auchan als naar Leroy Merlin (bouwmarkt) geweest en niet alleen hebben ze geen handschoenen, maar ze verwachten ook helemaal niet om ze te krijgen in de komende tijd. Ook in Nederland moeilijk en ze sturen niet naar Italie. Nu toch hier maar duurdere handschoenen besteld.

Maskers: die draag je o.m.  in de supermarkt, bij het binnengaan en weggaan uit een restaurant, maar ook als je tussendoor van tafel gaat voor bijv. toiletbezoek. Ze zijn nu een stuk gemakkelijker te koop dan in het begin en er zijn aan de eenvoudige ook maximumprijzen verbonden nu. Die waren in het begin exorbitant duur. Je vindt ze o.m. in apotheken, kruidvat achtige zaken en in sommige supermarkten. Wil je een wat leukere die je kunt wassen? Hier in het dorp bij “Uffuccio3” te koop voor 6 euro per stuk.

Ontsmettingsgel en spray:

Je gebruikt deze in vele winkels en bij de kapper etc., maar daar staan ze altijd al klaar. Ook bij het binnengaan van de supermarkt, voor je handen en voor je karretje. Gel is nu vrij algemeen verkrijgbaar en voor redelijke prijzen. Kleine flesjes in vrijwel alle supermarkten en grotere op bepaalde plaatsen. Hou altijd een flesje in je tas en dat niet alleen in Coronatijd. Soms is het gewoon niet mogelijk om tussendoor je handen te wassen en heb je toch trapleuningen, toegangsdeuren etc. aangeraakt. Ik heb ook altijd van beide een flesje in de auto. Enkele dagen terug in de bouwmarkt een breed transparant tape gekocht (het heet Nano Gel Tape). Daar kun je van alles mee zoals opkrullende tapijthoeken vastmaken, maar nu heb ik daarmee ook de flesjes van de gel en de ontsmettende spray in de auto bevestigd. Voorheen had ik ze tussen de voorstoelen in de houders voor een flesje, maar enkele dagen terug las ik dat ze door het hoge alcoholgehalte ontbrandbaar zijn als ze in de auto in de volle zon staan. Nu heb ik ze rechts van het stuur onder het dashboard bevestigd. Je kunt me altijd om een stukje tape hiervoor vragen.  Mijn werkwijze is: handschoenen aan in supermarkt of zonder handschoenen aan dingen gedaan in het dorp: de auto in, handschoenen uit en in een daarvoor bestemde plastic zak. Thuis veilig weggooien en niet bij het plastic! Stuur, versnellingspook, handrem, etc. ontsmetten met spray en vervolgens mijn handen met gel. Het is natuurlijk nooit waterdicht allemaal, maar zo ongeveer het maximum wat je kunt doen. Ik zal bij de gasteningang een veilige container neerzetten voor gebruikte handschoenen en maskers.

Wat kun je verwachten in B&B Villa Lavanda:

Duidelijke informatie over de regels die nodig zijn om infectie verspreiding te voorkomen.

Er op toezien dan geen enkel persoon aanwezig is met een lichaamstemperatuur van meer dan 37.5°C. Dit houdt in dat iedereen, de bewoners van Villa Lavanda en de gasten bij aankomst en dagelijks even de temperatuur zullen moeten controleren. Een contactloos apparaat is gearriveerd, maar blijkt op geen manier nauwkeurig en je moet meten op een afstand van 1-3 cm van iemands voorhoofd en dan is de kans groot dat je toch contact maakt. Ik heb gevraagd dit te retourneren en zal een betere zien te kopen. Ook hiernaar is momenteel natuurlijk erg veel vraag. Zodra we wel een goede hebben, zullen we bij de gasteningang leggen nadat we ‘s-morgens zelf hebben gecontroleerd. Op de site van Amazon gezien dat de meesten sowieso onbetrouwbaar zijn, maar nu er toch één gezien die door iemand die hem meerdere malen getest heeft tegenover een gewone thermometer en zegt dat hij vrij nauwkeurig klopt. Die zullen we dan maar bestellen.

Voorlopig heb ik besloten om één kamer te sluiten en wel die die precies tegenover kamer Mt. Lavinia ligt. Dit om minder drukte te hebben op de trap, aan het ontbijt en op de veranda.

Je aankomst:

Ik ben verplicht om de temperaturen te meten en dit moet ook op alle andere dagen gebeuren. Wij zullen ‘s-morgens onszelf controleren en het nieuwe apparaat wordt neergelegd op het kastje bij de gasteningang. Ik zal voor iedere kamer een enveloppe neerleggen met een lijstje er in en vraag je dit dagelijks in te vullen. Ontsmettende gel zal hier ook staan, evenals op de veranda (buiten bereik van honden houden s.v.p.) en in de gastenlounge.

Zoals gebruikelijk wordt je in onze woonkeuken ontvangen met inachtneming van de social distancing. Bij het laten zien van de kamer, badkamer en gastenlounge moeten we allemaal afstand bewaren. Officieel moeten gasten en ik als we elkaar zien, maar ook als gasten buiten de eigen kamer verkeren, een masker op. Dat is geen doen, dus we houden gewoon een veilige afstand, tenzij dit niet mogelijk is, dan doen we beiden even een masker op.

De kamer:

we houden de kamers altijd erg schoon. Er zitten bijv. onder de kussenslopen nog extra dikke kussenhoezen die we na iedere gast wassen. Dit geldt ook voor de ochtendjassen, de matrashoes, de Crocs en uiteraard voor alle beddengoed en matjes. Extra aandacht zal worden besteed aan raam- en deurknoppen, lichtknopjes, afstandsbediening. Nieuw is dat we op geregelde basis de matrassen gaan behandelen met een niet chemische spray tegen  huisstofmijt. Ook stoelkussens en de gastenlounge gaan we hiermee behandelen. Inmiddels kunnen we dan wel spreken van allergievrije kamers.

In je kamer ligt mijn Pugliaboek. Na iedere gastenwisseling wordt dit schoon gemaakt. Maak een foto van bladzijdes die je interesseren. Er ligt ook een aparte lijst van restaurantjes en we zullen hier zoveel mogelijk de nummers van een mobiele telefoon bijzetten, want bespreken is absoluut aan te raden.

De airco ontsmetten we geregeld en deze staat niet in verbinding met de andere kamers.

Het ontbijt:

wordt bijna altijd buiten op de overdekte veranda opgediend. Buffetvorm is verboden, maar dat deden we al niet omdat we het wat minder hygiënisch vinden. Aangezien we maar 2 kamers gaan gebruiken in de komende tijd, is het redelijk gemakkelijk om de nodige afstand te bewaren. We hielden altijd al de broodmandjes, de marmelade en de boter gescheiden per kamer, maar nu gaan we ook  peper en zout, suiker, lepelbekertje etc. gescheiden houden.

Alleen bij een heel vroeg ontbijt dienen we dit op aan de eethoek bij de gasteningang, maar je mag ons ook vragen om er een meeneem pakketje van te maken.

Buiten bij Villa Lavanda:

Het is ondoenlijk voor ons om iedere dag alle stoelen buiten te ontsmetten, want dat duurt maar tot er iemand in gezeten heeft. Zoals gezegd gel en spray zullen ook op de veranda staan. Je hoeft dan alleen die stoelen te doen die je gaat gebruiken.

Wees verstandig en hou voldoende afstand. Officieel zijn maskers verplicht, maar dan blijft er weinig over van je vakantiegevoel naar mijn mening. Hou er één in de buurt ingeval van een controle.

Uit eten gaan:

Er moet er minimaal een meter afstand zijn tussen tafels en tussen klanten aan dezelfde tafel, tenzij het ’congiunti’ zijn (echtgenoten, samenwonende partners, mensen die verbonden zijn door een stabiele emotionele band, familieleden tot de zesde graad, volgens de definitie van de overheid). In het geval van congiunti kan een grotere tafel worden klaargezet door het restaurantpersoneel als deze van tevoren op de hoogte gesteld worden gesteld.

Betaal zoveel mogelijk met een electronische betaalkaart.

Voorbeeld:

Vogliamo prenotare per stasera (vanavond), lunedì sera (maandagavond etc. + dan vermelden bijv. 17-07) , martedì sera (dinsdag) , mercoledi sera (woensdag), giovedì sera (donderdag), venerdì sera (vrijdag), sabato sera (zaterdag), Domenica al pranzo (zondag aan de lunch, dat is een erg belangrijke en langdurige maaltijd en ‘s-avonds zijn de meeste restaurants gesloten, alle 20.30 per 2 persone. Siamo (vb) Siamo Helena en Remi of i.p.v. sera per il pranzo alle 13.00 (voor de lunch). Potete confermare e inviarsi la vostra posizione? (kunt u dit bevestigen en uw positie sturen)

Elektronische betalingen, bij voorkeur aan tafel, worden aanbevolen.

Nadat een klant vertrekt moeten alle oppervlakken worden gedesinfecteerd.

Als een bedrijf de geldende regels niet naleeft, wordt het, naast het betalen van een boete, gesloten voor een periode van 5 tot 30 dagen.

De Bar

Je mag nu wel weer aan de toog je espresso drinken, mits de afstand van één meter gegarandeerd kan worden.

Naar het Strand

Het Strandetablissament:

Strandbezoekers zullen hoogstwaarschijnlijk toegang vooraf moeten boeken, ook voor dagdelen, zodat het aantal mensen in elke strandtent onder controle blijft. Dit is dan ook zeer aan te raden, want anders loop je de kans dat je voor niets komt. Ook zullen er bij zwembaden voor algemeen gebruik, zowel bij strandetablissementen als bij accommodaties, beperkende maatregelen gelden. Zwembaden bij accommodaties, zullen hoogst waarschijnlijk dit jaar niet gebruikt mogen worden.

Lijst

Ik ben bezig met een lijst van wat stranden met bijzonderheden en prijzen. Ik zal deze in de kamers leggen.

Online betalen via contactloze kaarten en apps/webportals wordt aangemoedigd.

Er moet toezicht zijn op de sociale afstand tussen kinderen. Dit in tegenstelling tot Nederland.

Bij het gebruik van toiletten, douches en strandcabines moet ook sociale afstand worden gehandhaafd.

Bijna alles is nog mogelijk

Maar je moet je wel aan deze richtlijnen houden.

De regio Puglia:

In Puglia en enige andere regio vraag men in aanvulling op het bovenstaande om of een app te downloaden of een formulier in te vullen.

Hoogst waarschijnlijk krijg je die al in het vliegveld of anders bij aankomst op het vliegveld.

Meer informatie hierover via deze link.

Reserven bij B&B Villa Lavanda