Wandelen in Puglia

Puglia is betreft wandelen nog vrij onontdekt. Het wandelen in Puglia is heel verschillend, van tussen de olijfbomen door lopen tot een route door prachtige historische steden of langs de ongerepte kusten.

Puglia is vrij vlak qua landschap, dus voor wandelaars die niet zo dol zijn op hoogte verschillen ideaal. Mocht je nou wel wat ruigere wandelingen willen maken dan moet je richting Basilicata.

 

 

Gravina Di Laterza

De Gravina Di Laterza is een van de grootste canyons van Europa. Er is een enorme biodiversiteit in de Gravina, waardoor er dan ook veel zeldzame dieren- en plantensoorten te vinden zijn, zoals de Egyptische Gier, de Zwarte Ooievaar en de Oehoe. En zo vliegen er nog een heleboel vogelsoorten door de canyon. Ook op de grond van de Gravina zijn vele diersoorten te vinden, waaronder dassen, wezels, stekelvarkens, wilde zwijnen en sinds enkele jaren ook wolven.

Voor een wandeling door deze prachtige canyon raad ik je aan om naar het bezoekerscentrum te gaan. Hier kun je en kaart krijgen waar meerdere wandelingen op staan.

Via Selva San Vito, 74014 Laterza (TA)
Tel. +39 339 3311947

Itrië Vallei

Wandelen in de Itrië Vallei, is wandelen tussen de olijfbomen en de trulli. De Itrië Vallei is dan ook wel een van de bekendste wandelplekken van Puglia. Leuk is om bijvoorbeeld te beginnen in Locorotondo en een wandeling van een kilometer of 7 door de Itrië Vallei te maken.  Zo kan je natuurlijk ook beginnen in Cisternino of in Alberobello.

Klik hier voor een route die begint in Locorotondo.

Torre Guaceto

In het natuurreservaat van Torre Guaceto kun je er voor kiezen om begeleid om zelf een wandeling te maken. In een zeer informele sfeer gaat de tour tussen geurende paden van mediterrane struiken die leiden naar rustige stranden. Vervolgens bereik je de toren, waar je kunt genieten van een prachtig panorama. De tocht eindigt langs de stille paden van het mysterieuze rietstruikgewas. Deze tocht is het hele jaar mogelijk en heeft een lage moeilijkheidsgraad. De duur is 2,5 tot 3 uur en deelname kost 12 euro per volwassene.
Bespreken is verplicht: telefoon +39 3319277579, mail: info@cooperativathalassia.it

Maar je kan er ook voor kiezen om zelf een wandeling te maken door dit prachtige natuurreservaat, bijvoorbeeld langs het strand. Een wandeling van ongeveer 5 kilometer, vanaf Punta Penna Grossa naar Torre Guaceto. Vergeet ook vooral je zwemkleding niet! Een optie is om na je wandeling nog een bezoek aan het bezoekerscentrum te plakken, hier kan je tussen 15:00 en 16:00 naar binnen. Hier kan je de geredde zeeschildpadden bekijken.  Je komt hier door naar de parkeerplaats te gaan en vanaf daar met het treintje naar het bezoekerscentrum. Om bij de juiste parkeerplaats te komen voer dan het volgende in, in je navigatie: Area Marina Protetta Torre Guaceto.

Via Appia

De Via Appia was de weg die sinds 191 v.Chr. Rome met Brindisi verbond. Er is een leuke route van Mesagne naar Brindisi, wel een flinke wandeling van ongeveer 18 kilometer, maar misschien ook leuk om een klein stukje hier van te doen. Het is helaas niet mogelijk om exact het hele stuk Via Appia te volgen omdat deze op sommige plekken een grote of provinciale weg is geworden en te gevaarlijk is om hier naast te gaan wandelen.

Klik hier voor de route van Mesagne naar Brindisi via de Via Appia.

Natuurpark van Palagianello

Een wandeling door de Gravina en Natuurpark van Palagianello is mooi en niet al te moeilijk omdat er weinig hoogte verschil is. Ook deze Gravina is rijk aan verschillende flora en fauna, zoals die van Laterza.

Helaas heb ik wel laatst van gasten gehoord dat er van het bezoekerscentrum niet veel meer over is. En is er in 2017 een flinke natuurbrand geweest en het zal een jaar of 3 à 4 duren voordat de natuur hersteld is.

Klik hier voor een wandelroute door de Gravina en het Natuurpark.

Steden

Wandelen met locals in Bari. Er zijn verschillende tours mogelijk, van 3, 4 en 7 kilometer lang. Je locale gidsen, Anna en Giuseppe, laten je de oude stad zien en vertellen je ook iets over de historie van de stad.

Klik hier voor meer informatie.

Wikiloc

Wikiloc is een fijne website en applicatie waar je heel veel fiets en wandelroutes op kan vinden. Helaas zijn de meeste die je voor Puglia kunt vinden wel met een Italiaanse omschrijving, maar er staat wel overal een route kaartje bij die natuurlijk niet aan een taal verbonden is.

In de buurt van B&B Villa Lavanda

Direct in de buurt van Villa Lavanda is het mogelijk om af te spreken met dochter Dita voor een excursie in het bos met daarna een glaasje wijn en een zoutje. Dit kost 22,50 per persoon en de excursie duurt ongeveer een uur. Bij meer deelnemers evt. een groepskorting en minimum aantal deelnemers 2. Op de wandeling wordt je vergezeld door de honden en kom je de halfwilde paarden tegen in het bos.

 

 

 

 

Reserven bij B&B Villa Lavanda

Terug naar boven