De Stad Bari

Bari is een tamelijk grote havenstad, ik zal je een indruk geven van wat je er vindt. Dit zonder uitputtend te zijn, want je moet ook nog wat zelf kunnen ontdekken.

Als je naar de stad Bari gaat is verstandig, tenzij je de auto echt in de stad nodig hebt, om de afslag net voorbij de Ikea te nemen “Stazione Mungivacco” en dan te parkeren bij dit kleine stationnetje, dat als 2e naam zelfs “Ikea” heeft. Er is altijd plaats en het parkeren is gratis. Voor ongeveer € 1,10 heb je een “andata e ritorno”, oftewel een retourtje voor de boemeltrein en deze brengt je naar het eindpunt Bari Centrale. De boemel rijdt geregeld en doet er ongeveer 12 minuten over. Hij stopt en vertrekt vanaf het laatste perron van het grote station en als je helemaal naar voren loopt in het station (de kant met de fontein) sta je gelijk midden in Bari. Op zondag geen boemeltrein, maar er is wel een bus die vertrekt  net voorbij de Mc Donalds richting het station.

 

 

Winkelen in de stad Bari

Er zijn een paar belangrijke winkelstraten in Bari en de belangrijkste is Via Sparano, die deels voor het verkeer is afgesloten. Je hebt in Bari winkels voor iedere beurs met kledingstukken voor enkele euro’s tot winkels die beveiliging bij de ingang hebben staan. Zelf vind ik noemenswaard Coin Casa, de woonwinkel van het warenhuis Coin en Zara Wonen, maar je vindt er gewoon alles en in iedere prijsklasse.

In principe zijn in Italië alle winkels, ook in de stad, van 13.00 tot 17.00 gesloten zijn in de winter en ‘s-zomers van 13.00 tot 16.00. Tegenwoordig zijn er echter ook vele winkels in de stad Bari die open blijven.

Bezienswaardigheden in Bari

Hier vind je veel informatie, ook over excursies en fietsen huren en dergelijke.

De Basiliek van S. Nicola

De eerste keer dat ik de Basilico di San Nicola ging bekijken was ik even in de war, want boven was een mis gaande en van beneden klonk gezang. Dat is allemaal mogelijk, want boven zetelt de reguliere katholieke kerk en beneden de Orthodoxe. Beneden vind je ook de schrijn met het stoffelijk overschot van “onze” St. Nicolaas. Volgens een Nederlandse documentaire indertijd geroofd van de Turken met het oogmerk om de vanuit Bari vertrekkende kruisvaarders langer vast te houden in de stad.

Huwelijk

Ik woonde er het huwelijk van een Russische vriendin bij. We moesten wachten op Silvio Berlusconi, toen nog de president van Italië. Hij had ineens besloten dat hij na het openen van de Fiera del Levante, ook de nabijgelegen Basiliek wilde bezoeken. De bruid en de gom (gli sposi) en alle gasten moesten dus op de stoep wachten terwijl op het plein ervoor een aardige hoeveelheid bewaking rondliep. Ik leunde wat tegen de deur van een tweede uitgang en toen die ineens openging stond Silvio Berlusconi achter me. Hij dacht kennelijk dat hij de uitgang had gevonden. Ondanks dat hij verhoogde hakken draagt, kwam hij toch maar tot aan mijn schouders. Een minuut later verscheen hij bij de hoofdingang en liep onder begeleiding van vele bewakers over de rode loper naar zijn auto en vertrok. Toen kon met een flinke vertraging het huwelijk plaatsvinden.

S. Nicola

S. Nicola  is de beschermheilige van schippers, scheepbouwers, vissers, gevangenen, ten onschuldig veroordeelden, advocaten, deurwaarders, bankiers, dokwerkers, graanhandelaars, kuipers, wijnhandelaars, schilders, parfumeurs, apothekers, bakkers, clerici, vrijers, kinderen en kooplieden. Veel havensteden, o.m. Amsterdam, en Bari hebben S. Nicola als beschermheilige en hij is ook de beschermheilige van Rusland (denk aan de namen van de Tsaren) en ook voor de Grieken is hij uiterst belangrijk.

Hier een link naar een krantenartikel dat in 2009 in Nederland verscheen over de Basiliek en de brug tussen de reguliere Katholieke kerk en de Russisch Orthodoxe kerk.

Tweede Russische kerk in Bari

Er is in Bari nog een tweede Russische kerk, van het type met “uien” er op.  Ik had er een aantal afspraken in de buurt en probeerde keer op keer  ook deze te bezoeken. Het was steeds “niet mogelijk”, maar de laatste keer liet ik me niet wegsturen door de Russische wachters en kreeg een rondleiding van een jongedame die er werkt en me o.a. de vele ikonen liet zien. Hier een link naar een artikel over de Basiliek.

En hier een link naar de Facebook pagina . Hier ook een filmpje van de presentatie van de kerk aan de Russische president Poetin.

Lungomare

Dat is de lange boulevard in Bari. Heel mooi en je vindt er soms vissers die hun vangst te koop aanbieden vanuit een teiltje of je ziet ze bezig bijv. harige krabben te vangen, die ze dan als bijverdienste weer verkopen aan buurtgenoten die er pastasaus mee maken. Ook is het hier op warme avonden een drukte van jewelste tot ver na middernacht. Bewoners van het Centro Storico (gelegen achter de Basiliek van S. Nicola), zoeken er ‘s-avonds verkoeling. Er staan dan kraampjes met gefrituurde polenta, drinken, snacks, etc. Je ziet oudere heren aan zelf meegebrachte tafeltjes schaken, hele families die BBQen, er is muziek, kortom een levendige boel.

Veerboten

Als je verder doorrijdt langs Lungomare, kom je bij de kades waar de veerboten liggen naar Griekenland, Kroatië en Albanië. Ook cruiseschepen doen Bari vaak aan.

De stad verkennen met locals

Als je Bari wilt  verkennen met een inwoner van die stad,  dan is dit de manier:  Free Walking Tour Bari. De rondleiding is gratis, maar iedereen geeft natuurlijk wel een blijk van waardering na afloop. Je locale gidsen, Anna en Giuseppe, laten je de oude stad zien en vertellen je ook iets over de historie van de stad. Kortom, zeker een aanrader. Een link naar TripAdvisor over deze unieke mogelijkheid om de stad Bari te leren kennen doordat plaatselijke bewoners je met veel enthousiasme de stad door hun ogen laten zien. Je kunt de initiatiefnemers Anna en Giuseppe ook bellen +39-3512058468 of via info@freewalkingtourbari.it contact met ze opnemen. Zelf heb ik deze stadswandeling nog niet gedaan, maar ga het zeker binnenkort doen. Alle tours zijn in het Engels.

Hier vind je wat reviews van toeristen die de tour gedaan hebben en zoals je ziet is iedereen heel enthousiast. Zeker een aanrader dus.2.

Er is keuze uit 3 tours

1. de originele tour die 4 km lang is:

ontdek de oude en de nieuwe stad, ontmoet de bewoners en zie hun cultuur, tradities en dagelijkse leven.

2. The Jungle: 7 km ofwel Take a walk on the wild side

– Enjoy a cosmopolitan night walk and let’s toast together
– Crawl through uptown’s hidden spots and alternative scenes
– Ride with us on the most unusual bus line of Bari

3. Family: 3 km gewijd aan kinderen, tieners en altijd jonge volwassenen:

– Learn about Bari through interactive street games and funny stories
– Walk safely in the old town, only on pedestrian ways, letting the young roam free
– Try yummy and healthy snacks and be amazed by grandma’s traditions

Een youtube filmpje over Bari vecchia, gelegen achter de Basiliek en bij het kasteel.

Ga in ieder geval even naar de pastamaaksters kijken. Je vindt ze hier:

Vanaf het Castello Normanno Svevo, oftewel het kasteel dat op korte afstand van de Basilico van S. Nicola ligt, loop je via de Arco Alto zo de straat in waar deze dames te vinden zijn. Een belevenis op zich en de dames zijn altijd wel in voor een praatje.

Het Teatro Petruzzelli

Ontdekte ik bij mijn eerste bezoek aan Bari in 1989 al. Naderhand brandde het af, maar werd weer herbouwd.

De betere plaatsen vind je beneden en dan moet je je er ook echt op kleden.  Hoe hoger je zit, hoe goedkoper het kaartje. Ga je dan wat informeler gekleed,  loopt het niet zo in de gaten. Het programma van de opvoeringen vind je op de website van het theater.

Het Teatro Margherita is niet langer in gebruik als theater. Het wordt nu een museum voor moderne kunst.

Het lekkerste ijsje van Bari

Na dit alles heb je gewoon een heerlijk ijsje verdiend:

Een gelato van Martinucci Piazza Mercantile 80 Bari. Dat kun je gemakkelijk aanlopen vanaf de oude stad en S. Nicola, Bij deze Bar/ijssalon weet je gewoon niet wat te kiezen.  Heel veel smaken en het ziet er allemaal ook zo lekker uit! Je kunt er natuurlijk ook een lekker koffie drinken met één van hun al even verleidelijke zoetjes er bij.  Of ga er helemaal voor en doe het allebei! Ze zitten aan de gezellige Piazza Mercantile en je vindt ze tegenwoordig ook in Alberobello, via Monte S. Michele 57. Voor de route, kijk hier.

 

 

 

 

Reserven bij B&B Villa Lavanda

Terug naar boven