Metaponto en Matera

Afgelopen donderdag zijn wij een dagje naar Matera geweest. Onderweg naar Matera hebben wij eerst een tussenstop gemaakt in Metaponto. Metaponto was vroeger een hele belangrijke stad voor de Grieken. Er zijn hier dus ook Griekse opgravingen te vinden, waaronder een amfitheater, de agora (marktplaats) en verschillende overblijfselen van tempels gewijd aan Athena, Apollo, Hera, Aphrodite en Demeter. De tempel die gewijd is aan Hera staat echter wel op een andere plek en wordt ook wel Tavole Palatine genoemd. Deze tempel is prachtig om te zien. Ook is er in Metaponto nog het Nationaal Archeologisch Museum, waar je kan zien wat de opgravingen van de nabijgelegen necropolis aan het ligt gebracht hebben. Vooral geschilderde vazen, aardewerk, juwelen en voorwerpen van dagelijks gebruik. 

Ook is het leuk om de app Zappar te downloaden, een augmented reality applicatie. Augmented reality is een technologie die de wereld om je heen opneemt en virtuele inhoud bovenop voegt zodat het lijkt alsof het er echt is, in de echte wereld. Met deze app kan je de tempels en andere opgravingen zien zoals ze vroeger waren.

Leuk om aan de trip naar Metoponto toe te voegen is een bezoekje aan de plaats Policoro, wat tevens een belangrijke stad was voor de Grieken. Ook in Policoro is een National Archeologisch Museum, Museo Archeologico Nazionale della Siritide, met vele opgegraven schatten. Buiten dat Lido di Policoro een fijne badplaats is, zijn er veel akkers rondom Policoro die heerlijke aardbeien voort brengen.

Na Metoponto zijn wij richting Matera gereden, over een stukje van de Via Appia. Een heel ander landschap dan bij ons, maar ook heel mooi en indrukwekkend. Aangekomen in de stad van de Sassi gaan wij eerst een hapje eten bij Basquiat Il Ristorantino. We namen een speciaal menu, zodat je veel kan proeven van de kaart. Het was heerlijk! En ook nog eens veel vegetarische keuzes.

Hierna een wandeling door het oude stadscentrum van Matera, tussen de Sassi. Wat is het mooi en bijzonder! Nog even een tussenstop in een leuke coffee & tea room genaamd Dolcis in Fundo, die iets weg heeft van een oude chique Engelse Tearoom. Uiteraard een kopje koffie met heerlijke kleine dolci erbij. En hierna voldaan terug richting B&B Villa Lavanda.

 

 

 

Terug naar boven