Taranto

Taranto is een stad met een rijk verleden
Il mar piccolo e il mar Grande
Marinehaven en jachthaven
Veel te zien uit het Griekse verleden van de stad.

 

 

Een mediterrane metropool

De derde meest dichtbevolkte continentale stad van Zuid-Italië. De grote industriële haven is de na die van Genua de tweede qua grootte. Taranto heeft een aantal toeristische attracties. Waaronder de draaibrug, gebouwd in de late 19e eeuw om de bevaarbare scheepvaart te overbruggen. Deze verbindt de mar piccolo (kleine zee) met de mar grande (grote zee). Ook de duizend jaar oude kathedraal van S. Cataldo en het Aragonese kasteel behoren tot deze attracties van de stad. Samen met de dagelijks verschillende gratis rondleidingen. Het kasteel is in gebruik bij de Marine. Niet te vergeten Het Nationaal Archeologisch Museum MArTA, waar je de sporen van het oude Griekse verleden van de stad kunt zien. En ook het graf van de atleet van Taranto, ontdekt in 1959.

Taranto was één van de door de oude grieken gestichte koloniën.

Dankzij de skeletresten van de zogenaamde “atleet van Taranto”, weten we hoe de mannen eruit zagen die destijds dit soort sportevenementen domineerden. Zij duldden geen vrouwelijke concurrentie en waren gespierde mannetjesputters. De skeletresten zijn in 1959 door archeologen gevonden en zijn 2500 jaar oud.

 

Het National Archeologisch Museum van Taranto – MArTA

Het Archeologisch Museum van Taranto is een van de meest noemenswaardige nationale musea van Italië. Het is vooral bekend omwille van de collectie voorwerpen uit de tijd van de Doriërs uit Sparta, maar er zijn ook voorwerpen uit andere tijdperken. Het museum bevindt zich op de eerste en tweede verdieping van het vroegere Klooster van S. Pasquale di Babylon. Deze werd in 1887 opgericht.

MArTA is gevestigd in een prachtig pand en heeft een uitgebreide collectie met Pugliese Stukken, Griekse Periode en Romeinse Periode.

De inhuldiging van de tweede verdieping van het Museum vond plaats op 29 juli 2016. De nieuwe tentoonstelling schetst de geschiedenis van de mannen en vrouwen uit het Paleolithicum tot aan de vierde eeuw. v.Chr., en sluit aan bij  de tentoonstelling op de eerste verdieping van het museum.
Het is een duik in de geschiedenis: het verhaal van Taranto en de streek.

Openingstijden museum:
Dagelijks geopend van maandag t/m zaterdag van 8.30-19.30 uur (kassa sluit om 19.00 uur).
Zondagen en feestdagen geopend van 9.00-13.00 en van 15.30-19.30 uur.
De eerste zondag van de maand is er, zoals in alle Italiaanse musea open dag (gratis toegang).
1 januari en 25 december gesloten.
Tel. +39 099 4532112

Verder te zien: De overblijfselen van de  Griekse tempel gewijd aan Poseidon. Je vindt deze in: Via Duomo, 74123 Taranto TA. Lungomare met die prachtige zeemeerminnen e.d. op de golfbrekers, een prachtige jachthaven, het Centro Storico, mooie winkels. Zoals zoveel steden is het veelal eenrichtingsverkeer in Taranto. De eerste zondag van de maand is er antiek- en curiosa markt. Ook staat de stad bekend om lekkere verse vis en heerlijke mosselen. En vergeet niet Dolfijnen te spotten op die Ionische Zee.

 

 

 

Reserven bij B&B Villa Lavanda

Terug naar boven