Noci

città dell’enogastronomia

 

 

Noci is “ons dorp” en je vindt er alles, van kleine winkeltjes tot supermarkten, alle soorten artsen, diverse apotheken en maar liefst 51 restaurantjes in Noci en er direct buiten.

Onder het bord Noci staat niet voor niets geschreven città dell’enogastronomia

Er is een grote wekelijkse markt op de dinsdagmorgen. Gasten vinden het vaak een hele belevenis om te zien wat er allemaal op de markt wordt aangeboden en dan met name allerhande etenswaren, groente- en fruitsoorten die men niet kent.

Noci is ook speciaal bekend vanwege zijn vele kaasmakerijen, waar dagelijks verse Mozzarella wordt gemaakt en vele andere verse kaassoorten. Ook maken ze in Noci heerlijke spijskoekjes en talloze andere locale specialiteiten.

Als je ‘s-avonds in Noci gaat eten, ga dan eens wat vroeger op pad en je zult zien dat Noci helemaal tot leven komt met mensen die zich  op zijn best uitdossen om de boodschappen voor het avondeten te doen. Dat is dan tevens een sociaal gebeuren. In een restaurantje kun je in het algemeen terecht vanaf 20.30 uur, maar je zult zien dat de Nocesi meestal veel later komen. Sowieso moet een deel tot 21.00 uur werken, maar men eet hier echt als afsluiting van de dag. Hoe zuidelijker je komt, hoe later men eet, want ook in Noord-Italie eet men ‘s-avonds vroeger dan hier.

Er zijn in Noci geregeld Sagre en vooral in de zomermaanden is er geregeld iets te doen op het plein met de fontein, (volks) muziekfestivals, concerten, soms ook in het kader van het Lyrisch Festival van de Valle d’Itria etc.

De meest opmerkelijke evenementen zijn:

 

De Serenades van S. Giovanni

De Serenades van S. Giovanni (in juni) zijn wat mij betreft het allerleukste evenement op het gebied van traditionele muziek en dans. De datum van S. Giovanni is 24 juni, maar het evenement vindt plaats op de avond ervoor, dus 23 juni. Het is vooral zo leuk omdat het een traditioneel volksfeest is en niet opgezet voor de toeristen! In het centro storico van het dorp vind je dan diverse groepjes traditionele musici. Die vaak in dialect zingen en soms heb je het geluk dat er naast de muziek ook bij gedanst wordt. De traditionele dansen uiteraard. Soms door leden van het groepje, maar vaak ook door het publiek.

Die avond ga je niet uit eten, maar je loopt met een zak nootjes en een zak olijven bijv. van groepje naar groepje en je kunt natuurlijk ook even een bar aandoen. Aan het einde van de avond verzamelt iedereen zich op Piazza Plebiscito. Dat is het pleintje bij de Chiesa Madre en het restaurant Piazzantica, in het hart van het historisch centrum van Noci.
Kijk hier alvast om wat sfeer te proeven.

Voor andere muziek evenementen klik hier.

Bacco nelle Gnostre

Bacco nelle Gnostre dat in 2019 plaats vindt op 9 en 10 november. Dit is het Festival van de nieuwe wijn en de geroosterde kastanjes. Inmiddels zo bekend dat men niet alleen vanaf honderden kilometers hier uit de streek er met hele bussen op af komt, maar men komt ook uit het buitenland. De auto’s blijven buiten het dorp en er rijd een pendelbus. Uiteraard ook veel traditionele muziek en dans op dit Festival.

Helaas in 2020 zal dit niet door kunnen gaan.

Toch een indruk krijgen van 2019, kijk dan hier.

Een filmpje van Noci in het algemeen zie je hier.
Een ouder filmpje van Bacco nelle Gnostre zie je hier 

Zelf in de gaten houden wanneer er welke evenementen zijn in en rondom Noci? Kijk dan op Tacco Del Bacco.

 

klooster van de Madonna della Scala speciaal in de regio en komt men daar van heinde en verre op af om de mis bij te wonen.

Noci heeft een treinstation van de boemeltrein. Je kunt er mee naar Bari of naar Taranto en hij rijdt niet op zondag en minder in de zomer omdat vele studenten deze verbinding gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

Reserven bij B&B Villa Lavanda

Terug naar boven