Alberobello

 hoofdstad van de Trulli

 

 

Alberobello is de hoofdstad van de Trulli en maar 17 km rijden vanaf B&B Villa Lavanda.

Hoewel Alberobello een toeristische plaats is, is het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Alberobello trekt toeristen van over heel de wereld. Ongeveer 1600 Trulli (huizen met conisch dak) zijn bewaard gebleven, waaronder een hele mooie Trullo-kerk. Tijdens je bezoek aan Alberobello zullen de mensen proberen om je typische Pugliese specialiteiten en likeuren te laten proeven.

Uiteraard zijn er veel souvenirs te koop van kitsch tot zeer smaakvolle sieraden, linnen handdoeken en tafelkleden.

De naam Alberobello komt van het Latijnse Sylva Arboris Belli, dat verwijst naar de eikenbossen die ooit de stad omringden. Het centrum is gebouwd op twee heuvels: in het oosten ligt de nieuwe stad, in het westen de oude historische stad.

 

Trulli

 

 

Alberobello staat bekend om zijn vele Trulli. Twee districten bestaan bijna uitsluitend uit Trulli, Rione Monti en Aia Piccola. Er zijn Siamese Trulli, een Trullo-kerk en een Trullo Sovrano, de enige Trullo die uit twee verdiepingen bestaat. Bovendien werd Rione Monti in 1910, met ongeveer 1.000 trulli, uitgeroepen tot een Nationaal Monument en in 1996 werden de trulli van Alberobello opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Vroeger leefden er hele families in een Trullo samen met de os, de ezel en de kippen. Ook de voedselvoorraden werden in de Trullo bewaard. Tegenwoordig worden sommige Trulli nog steeds permanent bewoond en veel Trulli op het platteland dienen, evenals andere kleine landelijke huizen, voor “villeggiare”. Niet iedereen in deze regio gaat ’s zomers op vakantie. Vanaf de 2e helft van mei gaan de mensen uit het dorp, met potten, pannen en een matras, richting het platteland naar hun Trullo of ander klein huis op het platteland. Één keer per week keren ze terug naar het dorp wanneer de wekelijkse markt er is. De 2e helft van augustus, na Ferragosta (15 augustus), keren ze terug naar het dorp.

 

Het lekkerste ijsje van Bari, nu ook in Alberobello

 

Lekker ijs in PugliaIk had deze ijszaak/bar gevonden in Bari en kwam er achter dat er ook één in Alberobello zit. Dus kon ik toen ik afgelopen week in Alberobello was, zo’n verrukkelijke gelato niet aan mij voorbij laten gaan. Je kan hier ook een heerlijke koffie drinken met een van de vele lekkere zoetigheden erbij. Je kan Martinucci vinden op het volgende adres: Via Monte San Michele 57, 70011 Alberobello.
Klik hier voor de route. 

 

 

 

 

Reserven bij B&B Villa Lavanda

Terug naar boven