Voordelen van het emigreren naar Puglia

Helemaal afgezien van de schitterende streek etc. zijn er ook geldelijke voordelen van het emigreren naar Puglia als je pensioenen uit Nederland hebt. Daarmee kun je je besteedbare inkomen flink verhogen. Je hebt dan minder last van de hoge energieprijzen.

Enkele geldelijke voordelen van het emigreren naar Puglia:

Je kunt de absurde energieprijzen heel goed opvangen door als gepensioneerde je huis in Nederland te verkopen en hier een huis te kopen in Puglia in een gemeente met minder dan 20.000 inwoners. Dan heb je nl. de eerste 10 belastingjaren recht op een flattax over je Nederlandse  pensioenen van slechts 7%. Je kunt daarmee en daarmee veel meer uitsparen dan de hogere energierekeningen.  Bovendien laten we hopen dat dit laatste slechts een tijdelijke zaak is. Zodra de oorlog is afgelopen gaat dat weer normaliseren, maar die flattax blijft, reken maar eens uit wat je daarmee kunt uitsparen. De enige uitzondering op die regel is wanneer de Nederlandse fiscus de belastinginning ingevolge de belastingverdragen tussen daar en hier niet wil overdragen aan de Italiaanse fiscus. Dat is bij mijn weten slechts het geval bij een deel der pensioenen bij het ABP. Overigens geldt de flattax niet alleen voor mensen die een huis kopen. Deze geldt ook als je een huis huurt in de betreffende gemeentes. Het gaat erom dat je je hier blijvend vestigt.

Een huiskopen in Puglia, of het nou een groepje op te knappen trulli zijn of een schitterende villa met zwembadIn Puglia is voor bijna iedere beurs wel een betaalbaar huis te vinden. Natuurlijk zul je bij een zeer bescheiden budget zelf aan het opknappen moeten slaan of je wens voor een zwembad nog even uitstellen misschien, maar uiteindelijk is iedereen gelukkig en blij met het huis wat ze hebben gevonden en wordt ik geregeld gebeld om te komen kijken naar de verbeteringen en toevoe-gingen die ze hebben aangebracht. Het kan ook een goede belegging zijn, een stuk aanvullend pensioen. Of bijv. al enkele jaren voor het pensioen kopen, indien nodig opknappen en dan de opbrengst als aanvulling op je pensioen zien of  er na pensionering zelf in gaan wonen en de woning waarin je nu woont verkopen

Een voorbeeld van je belastingbesparing :

Bijv. Eén echtgenoot heeft een belastbare som van € 56.000,00 aan AOW en pensioen en betaalt daarover € 14.342,00. De andere echtgenoot heeft een belastbare som van € 36.140,00 en betaalt daarover € 6.928,00 en dat is samen dan € 21.270,00. Hier betaal je over buitenlandse pensioen in een Pugliese gemeente van minder dan 20.000 inwoners 7% flattax over het totaal van € 92.140,00 is € 6.449,00. Dat is een besparing van € 14.821,00 per jaar en in 10 jaar is dat € 148.210,00. Dit nog buiten verhogingen van je pensioenen door inflatie, waardoor het voordeel nog groter wordt. Natuurlijk is deze berekening wat kort door de bocht. Men kent men geen heffingskorting, maar daar heb je de eerstvolgende 10 jaar nog niets mee te maken. Men betaalt over de eigen (hoofd) woning  geen OZB over de WOZ waarde.  Evt. alleen een bijtelling van een tamelijk klein bedrag over de omliggende grond, maar dat is over het algemeen erg weinig. Er kunnen nog andere bijtellings- en aftrekposten zijn, maar dat voert hier te ver.

Plannen toetsen:

Als je plannen in die richting hebt, gaan we bij een commercialista precies uit laten rekenen wat de verschillen zijn. Bovendien ga je erop vooruit wat betreft de zorgverzekering, en ook betaal je voor je eerste woning hier een veel lagere overdrachtsbelasting.  De huizenprijzen zijn hier i.h.a. lager dan daar. En ligt je inkomen hoger dan in het voorbeeld, dan is het belastingvoordeel nog veel groter. Ook is het op dit moment nog mogelijk om op een aantal energiebesparende aanschaffen voor je huis, zoals bijv. een warmtepomp, fotovoltaische- en zonnepanelen, een opslagbatterij etc. bij aanschaf direct  een belastingkorting te krijgen van 50% van de aanschafprijs.

Kortom een verhuizing naar Puglia kan veel (belasting)voordelen met zich meebrengen.  Ook een tweede woning in Puglia kan een goede keuze zijn, of je het nou als belegging/aanvulling op je (toekomstig) pensioen ziet of puur voor het eigen genot.

 

Terug naar boven