Meer over B&B Villa Lavanda

de Natuur er rondom en de bewoners van B&B Villa Lavanda:

Jenny, eigenaresse B&B Villa Lavanda, Noci, ItalieIk ben Jenny, je gastvrouw. Bij het eerste bezoek aan  Masseria La Mandra werd ik direct  verliefd op deze mooie plaats. In 2002 is Villa Lavanda gebouwd met veel aandacht voor ontwerp, gebruikte materialen en de tuinen, maar zonder B&B in gedachten. Ik ben kunstliefhebber en dat zie je terug in Villa Lavanda. Het is gewoon heerlijk om weer op het platteland te wonen. Vroeger keken we vanuit het huis waar ik opgroeide uit over vele kilometers velden en in de verte zag je dan Rotterdam-Zuid. We zagen de Euromast boven Rotterdam uitgroeien en waren altijd bezig met alles wat groeide en bloeide in de natuur en dat heb ik hier terug gevonden. In de natuur is er altijd iets interessants te zien en ze vernieuwt zich steeds weer en dat interesseert me heel erg. Ik ben  een groot liefhebber van Engelse en Scandinavische Detectives, zowel op TV als in boekvorm en lees ik iedere week minimaal 2-3 boeken. Ik kijk opnieuw de Nederlandse TV (ook te ontvangen in de Guestlounge) en geniet van de Engelse programma’s over huizen kopen, bouwen of verbouwen. Ook blijf ik graag op de hoogte van de ontwikkelingen in Nederland. De B&B is door toeval geboren in 2006 en het doet me genoegen als ik gasten zie genieten van het ontbijt, enthousiast hoor vertellen over hun uitjes en ik doe er alles aan om mijn gasten een omgeving te bieden waar ze zichzelf kunnen zijn en relaxen.

B&B Villa Lavanda in Puglia gezien vanaf de manege

B&B Villa Lavanda is gelegen op het platteland en omgeven door mooie tuinen en fijne veranda’s. Op de overdekte veranda wordt meestal het ontbijt opgediend. De eerste verdieping is helemaal aan de gasten gewijd: er is een aparte gasteningang, waarvan je een sleutel krijgt, en en gemakkelijke brede trap naar de 1e verdieping. Hier zijn 3 gastenkamers -alle met eigen badkamer- en een gastenlounge. Op de begane grond: aan de kant van de gasteningang onze woonkamer, waar het ontbijt wordt opgediend als het buiten wat frisser is of het ontbijt erg vroeg is bijv. omdat je een vroege terugvlucht hebt. Bij de andere ingang zit onze woonkeuken, de slaapkamer en het kantoor, kortom privé. In de semi-interrato op -1 de garage, de dispensa met wasmachine en wasdroger en de voorraden, het DHZ lokaal en 2 kamers die gebruikt worden voor logerende familieleden en evt. helpers van Villa Lavanda. Als er een groter gezelschap komt logeren zijn deze kamers evt. ook in te zetten, vooral nu er een grote buitendouche is gemaakt.

Bij het in orde maken van de kamers voor er nieuwe gasten komen, wordt ik vaak bijgestaan door mijn beide kleinzoons:

Pierre en Mattia RecchiaPierre is 21 (2018) en studeert Filosofie.
Hij is bovendien een handige aankomend Doe Het Zelver.

Mattia is 17 (2018) zit na de Middelbare school nu in de 4e klas van het Lyceum in Putignano. Hij speelt graag video games, is goed met rekenen en speelt de cello en de elektrische gitaar.

Beiden houden, net als hun moeder en ikzelf, veel van dieren en eten ze vegetarisch.

B&B Villa Lavanda en zonne-energie:

Op het dak van Villa Lavanda zijn 24 fotovoltaici aangebracht. Die zijn sinds 17 februari 2016 aangesloten op het elektriciteitsnet en hebben in 2016 7.67 geproduceerd in 10,5 maanden en in 2017 9,164  en de installatie is voor 6kWp. Dat heb je op een plaats met vele zonuren en panelen die 93% op het zuiden liggen.  Natuurlijk zijn in villa Lavanda alleen nog maar LED lampen te vinden. Tevens hebben we een warmtepomp gekregen en 2 nieuwe zonnepanelen voor warm water. In de badkamers vind je een warmwaterknop. Hiermee kun je vanuit alle badkamers in Villa Lavanda en vanuit de keuken direct warm water oproepen dat er dan na een minuutje is. Dat is ontzettend handig, maar ook goed voor het milieu omdat er niet onnodig te koud water weg loopt, want het water wordt bij ons per tankauto gebracht en water moet je sowieso nooit verspillen. Doordat  je de productie van de de zonnepanelen via internet kunt zien, kan ik qua productie goed plannen wanneer het een handig moment is om bijv. de wasmachine aan te zetten. Wat nog ontbreekt is opslag van energie. Nu gaat alles wat je overdag teveel produceert naar het energiebedrijf en daar krijg je een paar centen voor (letterlijk!) en alles wat je ‘s-avonds en ‘s-nachts gebruikt kost nog steeds een klein fortuin aangezien Italië na Denemarken de duurste elektriciteit in Europa levert. Het was ook hard nodig omdat je hier voor het per tankauto aan te leveren gas ongeveer 4 x zoveel betaald als in Nederland.

B&B Villa Lavanda draagt haar steentje bij voor het milieu:

Noci is wat vuilophaal betreft nu toch in het huidige tijdperk beland en we hebben containers voor Glas en blik, plastic, papier en overig droog afval en met een app kun je wekelijks vragen deze containers te komen legen.  Ook hebben we zelf een grote composthoop, een wasmachine met Ecoprogramma etc. En het is niet alleen voor het milieu goed, maar ook een goede besparing. Gas voor verwarming is niet meer te betalen tenzij je in een dorp of stad woont en stadsgas hebt en elektriciteit is hier na Denemarken het duurste in heel Europa. Verder probeer ik waar mogelijk te repareren in plaats van nieuw te kopen en dingen zo veel mogelijk te hergebruiken of aan anderen te geven die het nog kunnen gebruiken.

De natuur en B&B Villa Lavanda

Het is hier een veilige en prettige omgeving, waar je kunt genieten van de rust, de vele soorten wilde bloemen en planten en de vele kleurige vlinders die op de lavendel af komen. Daar komen er veel Colibri-Bijen op af, een soort die op Wiki- pedia Colibrivlinder  genoemd wordt. Hier vind je ook een youtube filmpje.  Tussen april en september kun je ze dagelijks waarnemen bij ons. Verder zie je hier echt veel hagedissen rond het huis en ‘s-avonds de uilen, vleermuisjes en

Steenmarter FainaDe steenmarter: komt hier geregeld voor, maar afgezien van af en toe een doodgereden exemplaar op de weg, zie je ze zelden omdat het echt een nachtdier is. Als ik op het aantal doorgereden dieren moet afgaan, komen Vos en Steenmarter hier ongeveer in gelijke mate voor. Vossen hebben hun burcht in het stukje bos rond de molen. Toen het in de winter van 2017 zo ongewoon koud was hier (10 dagen -12 en veel sneeuw) kwam de vos hier dagelijks eten. Met een blikje kattenvoer en wat hondenbrokken kon ik hem in ieder geval een goede dagelijkse basis geven, want de sneeuw was zo hoog dat hij echt niet meer bij muizen of mollen kon komen. Geregeld kwam hij ook even naar binnen kijken bij de keukendeur. Na de ergste periode heb ik het weer afgebouwd, want ze moeten niet van mij afhankelijk worden. November 2019: ik was gisteren met Gloria bij de dierenarts en hij zegt dat de vossen het heel moeilijk hebben qua voedsel en dat het goed is iedere winter bij te voeren.

DassenDe das komt helaas niet zo veel meer voor in de Pugliese natuur heb ik hier maar 3 maal gezien in al die jaren en die waren helaas alle drie dood. Dat duidt er wel op dat het een zeer zeldzame verschijning geworden is hier. Maar toch, fietsende gasten zagen er op de kleine wegen wat meer en neef Jacco kwam er  afgelopen zomer ‘s-avonds toch één tegen op maar zo’n 2 km. van Villa Lavanda.

Het Murgese Ras is typisch voor de streek

Murgese Paard en Trulli
De Murgese is een plaatselijk ras.

overvliegende kraanvogels B&B Villa LavandaJaarlijks passeren 2 x de kraanvogels op doortocht. De vossen  hebben hun holen in het bos rond de molen. Soms, als je eens rond 5 uur opstaat en een wandelingetje over de privé-weg maakt, kom je het gezin Vos tegen. De jongen worden zwart geboren en krijgen na enige tijd pas de roodbruine kleur van hun ouders. Verder kun je hier in de omgeving zien:  Sardijnse Ezels en de veel zeldzamere Martina Franca ezel en Murgese paarden.  In het voorjaar hoor je vaak de hop roepen. Een schitterende vogel die ik in Holland maar één maal heb gezien. Ze broeden in het stukje bos rond de graanmolen en komen ook geregeld fourneren rond Villa Lavanda en soms, als ze bezig zijn insecten en rupsen uit de droogstenen muren te vangen als ze jongen hebben, zie je ze voor je auto uit vliegen op de eigen weg. Kom je ‘s-avonds in het donker terug over de privé-weg, vliegt er soms tussen de droogstenen muren door een grote uil voor je auto uit. Er zijn sowieso heel veel uilen. Luister er maar eens naar ‘s-avonds en dan hoor je er vele krassen die op jacht zijn

Palmino onze tuinman zoekt wilde cichoreiEerst staan half februari de amandelbomen in bloei en de wilde krokussen en van  oktober tot april kunnen de wilde cichorei planten gesneden worden. Veel lekkerder dan de gekweekte.  Na enige tijd volgen dan  rond Pasen de wilde irissen en de wilde asperges, die de Italianen overal gaan zoeken. Ze zijn nergens zo dol op als  “zelf gezocht”. Rond die tijd zie je rond de grote buitenbak voor de paarden, waar mijn dochter geregeld Murgese paarden traint, ook de eerste wilde orchideeën. En in het najaar hoopt men natuurlijk weer op paddenstoelen. Je hebt dan eerst regen nodig en vervolgens zonnige dagen en dan gaat men op paddenstoelen jacht. Als je uit eten gaat probeer dan eens het traditionele gerecht “Fave en Cicorie”. Het is een antipasto (voorgerecht) en bestaat uit puree van gedroogde tuinbonen en daarbij wilde Cichorei (op de foto Palmino onze tuinman die ze oogst rond B&B Villa Lavanda) en een sliertje goede olijfolie er over en evt. wat broodsoldaatjes er in. Echt heel lekker en een zeer traditioneel gerecht.De bewoners van Vil

Hier heb je alle voordelen van de rust van het platteland enerzijds en anderzijds is Noci met alle belangrijke voorzieningen dichtbij. Het vliegveld van Bari is slechts een klein uurtje verwijderd en dat van Brindisi is 1,5 uur rijden.

Chiatona bijvoorbeeld aan de Ionische kust is een half uur rijden en Monopoli aan de Adriatische Zee bevindt zich op 45 autominuten. Puglia en haar geschiedenis zijn heel interessant en ik vertel je daar graag meer over als je hier verblijft als onze gast.

Huisdieren B&B Villa Lavanda

Voor alle duidelijkheid: de dieren komen niet in de gastenafdeling.

Onze honden waken goed over Villa Lavanda en vinden het gezellig als er gasten zijn.

Spits van Spitsbergen bewaker en huishond van B&B Villa LavandaSpits van Spitsbergen, zoals de meeste dieren van B&B Villa Lavanda afgedankt door iemand anders. Qua ras is het een Segugio Italiano. Een kortharig jachthondenras, maar  dat vak gaat hij hier niet uitoefenen.  Verder schijnt dit ras ook goed te zijn in het opsporen van truffels, maar helaas die hebben we hier niet. Ik schat dat zij van maart 2017 is. De 2e week van december is Spits bij de naastgelegen graanmolen aangereden. De dader heeft zich niet gemeld. We vonden haar terug in het bos naast de molen, sterk onderkoeld na een nacht buiten. Ze blafte niet meer en had een gebroken dijbeen, waaraan ze is geopereerd en ook haar bekken is gebroken. Om het laatste te laten genezen zat ze tot het voorjaar binnen met overal tapijten zodat ze niet uit kon glijden, zodat het bekken de kans gekregen heeft om  te genezen zonder sprongen, rennen etc. Van december tot eind maart heb ik haar iedere 2,5-3 uur uitgelaten, dag en nacht en nu zie je nog slechts af en toe dat ze met één poot niet helemaal goed loopt.

Grudsky waakhond van B&B Villa LavandaGrudsky is onze trouwe waak-hond. Hij is hier sinds voorjaar 2014.

Spice de oudste van de huisdieren van B&B Villa LavandaPoesje Spice is op dit moment de Sr van de dieren van B&B Villa Lavanda (geboren januari 2005) en niet echt meer gediend van de fratsen van Gloria. Sinds haar zus-je enkele jaren terug is overleden is ze wat huiselijker geworden.

Gloria 2e in de rangorde van katten bij B&B Villa LavandaPoesje Gloria Victoria: Sinds september 2016 is er een nieuwe aanwinst: ineens was er een schuw piepklein poesje dat om hulp riep aan Spice. Ik heb haar langere tijd gevoerd onder een stapel dakpannen achter het huis, maar sinds januari 2017, gelukkig net voor de strenge vorst die we toen hadden, is ze echt ingelijfd bij de huisdieren van Villa Lavanda. Ze heeft schitterende blauwe ogen. Ze ligt het liefst op je paperassen of op het toetsenbord en zit de hele dag de lucertole (hagedissen) achterna in de zomer en vangt vele muizen.

Poezen B&B Villa Lavanda, Noci, PugliaZomer 2018 zijn er 2 poesjes bijgekomen. Eén was het plan, van kittens die geboren werden op Masseria La Mandra. Dit omdat Gloria stukken jonger en speelser is dan Spice. Zo kwam bij het katertje Zilver er bij. Hij is geboren 1 mei 2018 en kwam hier 22 juli 2018 hij groeit heel voor-spoedig en aan zijn poten te zien gaat dit een flinke kater worden. Januari 2019 weegt hij al het meest van alle katten, 5,3 kg.

Ongeveer 2 weken later om middernacht kwamen Pierre en Mattia nog een katertje brengen dat tussen Turi en Putignano midden op de weg zat. Zo kwam Draakje er nog bij. Ik geef hem geen naam en hecht me niet aan dit poesje zei ik nog, maar er werd niemand gevonden en na een aantal weken ben je er natuurlijk toch aan gehecht en kreeg hij de naam Draakje. Hij is ongeveer een maand jonger dan zijn “broertje” Zilver. Zal geboren zijn rond 1 juni 2018 en kwam hier toen hij ongeveer 5 weken was.  Opvallend is dat ze beiden een prachtig gevlekt buikje hebben dat ongeveer gelijk is, maar ze zijn absoluut geen familie van elkaar. Bijzonder is dat ik Draakje behalve spinnen nog nooit een geluid heb horen maken. Nog geen enkel miauwtje!

B&B Villa Lavanda VarkjeAls laatste hebben we dan nog Varkje: hij woont in het veld tegenover Villa Lavanda, maar hoort er ook helemaal bij. Hij dateert uit 2012 toen hij in de gang was gelegd om dood te gaan omdat hij niet aan bod kwam bij het drinken van zijn moeder. Mijn dochter Dita heeft toen gevraagd of zij mocht proberen om hem op te lappen en dat is goed gelukt. Hij woont niet zo ver van de Provinciale Weg in een soort geheime tuin en onderneemt minstens 2 x per dag de tocht naar Masseria La Mandra. Hij wordt flink verwend met eikels en croissantjes, is dol op chocola en krijgt natuurlijk ook appels en ander fruit en groenten. Kijk maar eens naar zijn enorme slagtanden.