Meer over B&B Villa Lavanda

de Natuur er rondom en de bewoners van B&B Villa Lavanda

 

Jenny, eigenaresse B&B Villa Lavanda, Noci, ItalieIk ben Jenny, je gastvrouw. Bij het eerste bezoek aan Masseria La Mandra werd ik direct  verliefd op deze mooie plaats. In 2002 is Villa Lavanda gebouwd met veel aandacht voor ontwerp, gebruikte materialen en de tuinen, maar zonder B&B in gedachten. Ik ben kunstliefhebber en dat zie je terug in Villa Lavanda. Het is gewoon heerlijk om weer op het platteland te wonen. Vroeger keken we vanuit het huis waar ik opgroeide uit over vele kilometers velden en in de verte zag je dan Rotterdam-Zuid. We zagen de Euromast boven Rotterdam uitgroeien. We waren altijd bezig met alles wat groeide en bloeide in de natuur en dat heb ik hier terug gevonden. In de natuur is er altijd iets interessants te zien en ze vernieuwt zich steeds weer en dat interesseert me heel erg. Ik ben  een groot liefhebber van Engelse en Scandinavische Detectives, zowel op TV als in boekvorm en lees ik iedere week minimaal 2-3 boeken. Ik kijk opnieuw de Nederlandse TV en geniet van de Engelse programma’s over huizen kopen, bouwen of verbouwen. Ook blijf ik graag op de hoogte van de ontwikkelingen in Nederland. De B&B is door toeval geboren in 2006 en het doet me genoegen als ik gasten zie genieten van het ontbijt, enthousiast hoor vertellen over hun uitjes en ik doe er alles aan om mijn gasten een omgeving te bieden waar ze zichzelf kunnen zijn en relaxen. Sinds enkele jaren treedt ik ook op als property finder voor Nederlands en Engels sprekende huizenzoekers. Spreek je de taal niet goed en wil je hier een huis kopen, dan heb je echt hulp nodig en die hulp kan ik je bieden van het zoeken van een huis in iedere prijsklasse tot het passeren bij de notaris.

B&B Villa Lavanda is gelegen op het platteland en omgeven door mooie tuinen en fijne veranda’s. Op de overdekte veranda wordt meestal het ontbijt opgediend. De eerste verdieping is helemaal aan de gasten gewijd. Er is een aparte gasteningang, waarvan je een sleutel krijgt, en en gemakkelijke brede trap naar de 1e verdieping. Hier zijn 3 gastenkamers, alle met eigen badkamer, en een gastenlounge.  Als je aankomst na 23.00 uur is of er onverhoopt niemand thuis is op het gewenste moment,  kunnen we de sleutels van de gasteningang en je kamer in een kluisje stoppen in de buurt van die ingang. Op de begane grond: aan de kant van de gasteningang onze woonkamer, waar het ontbijt wordt opgediend als het buiten wat frisser is of het ontbijt erg vroeg is bijv. omdat je een vroege terugvlucht hebt. Bij de andere ingang zit onze woonkeuken, de slaapkamer en het kantoor, kortom privé. In de semi-interrato op -1 de garage, de dispensa met wasmachine en wasdroger en de voorraden, het DHZ lokaal en 2 kamers die gebruikt worden voor logerende familieleden en evt. helpers van Villa Lavanda. Als er een groter gezelschap komt logeren zijn deze kamers evt. ook in te zetten, vooral nu er een grote buitendouche is gemaakt.

Bij het in orde maken van de kamers krijg ik vaak hulp van mijn kleinzoons:

 

Pierre wordt 26 zomer 2023 en studeert industrieel ontwerp
Hij is bovendien een handige Doe Het Zelver en woont bij mij in de B&B.

 

 

 

 

 

Mattia is 21 geworden mei 2022 en studeert eveneens in Bari. Hij speelt graag video games en studeert eveneens industrieel ontwerp.

 

Beiden houden, net als hun moeder en ikzelf, veel van dieren en eten vegetarisch.

 

 

 

 

 

B&B Villa Lavanda, zonne-energie

 

Op het dak van Villa Lavanda zijn 24 fotovoltaici aangebracht. Die zijn sinds 17 februari 2016 aangesloten op het elektriciteitsnet en hebben al voor heel wat besparing gezorgd.  Dat heb je op een plaats met vele zonuren en panelen die 93% op het zuiden liggen. Natuurlijk zijn in villa Lavanda alleen nog maar LED lampen te vinden. Tevens hebben we een warmtepomp gekregen en 2 nieuwe zonnepanelen voor warm water. In de badkamers vind je een warmwaterknop. Hiermee kun je vanuit alle badkamers in Villa Lavanda en vanuit de keuken direct warm water oproepen dat er dan na een minuutje is. Dat is ontzettend handig, maar ook goed voor het milieu omdat er niet onnodig te koud water weg loopt, want het water wordt bij ons per tankauto gebracht en water moet je sowieso nooit verspillen. Indertijd wilde ik graag dat het regenwater ook zou worden gebruikt voor de wc’s en de wasmachine, maar helaas, daarmee was ik wat hier betreft mijn tijd ver vooruit. Doordat  je de productie van de de fotovoltaici  via internet kunt zien, kan ik qua productie goed plannen wanneer het een handig moment is om bijv. de wasmachine aan te zetten. Wat nog ontbreekt is opslag van energie. Die is maart 2022 besteld en de verwachting is dat hij nu begin 2023 eindelijk geïnstalleerd gaat worden. Nu gaat alles wat je overdag teveel produceert naar het energiebedrijf en daar krijg je een paar centen voor (letterlijk!). Alles wat je ‘s-avonds en ‘s-nachts gebruikt kost het volle pond. Dit in tegenstelling bijv. tot de Nederlandse regeling, waarbij je op dit moment nog, gratis eruit mag halen wat je erin stopt. Als dat niet (meer) het geval is, is een opslagbatterij een stuk interessanter. Bovendien krijg ik op de mijne 50% korting omdat je hier de energie-efficiënte van je huis aanmerkelijk verbetert.  Verder zijn op de begane grond verdieping de muurunits (splits) voor verwarming en koeling in het laatste kwartaal van 2022 vervangen door nieuwere en energie efficiëntere exemplaren. Helaas is het vervangen van een meer efficiënt systeem voor verwarming en koeling op de gastenverdieping te duur en ingewikkeld. Hopelijk komt daar in de toekomst nog verandering in.

B&B Villa Lavanda draagt haar steentje bij voor het milieu

Noci is wat vuilophaal betreft echt wel met haar tijd meegegaan. We hebben containers voor Glas en blik, plastic, papier en overig droog afval. Met een app kun je wekelijks vragen deze containers te komen legen. Helaas zie je in Puglia nog veel zwerfvuil langs de wegen, maar aan het vuilnis ophaalsysteem ligt dat niet. ik denk eerder: oude gewoontes krijg je er niet gemakkelijk uit en misschien toch ook wel dat veel oudere Italianen misschien geen smartphone hebben en er ook niet mee opkunnen gaan. Dan wordt het moeilijk met de app.  Ook hebben we zelf een compostcontainer, een wasmachine met Ecoprogramma etc. En het is niet alleen voor het milieu goed, maar ook een goede besparing. Gas voor verwarming is niet meer te betalen tenzij je in een dorp of stad woont en stadsgas hebt. Elektriciteit is hier na Denemarken het duurste in heel Europa. En dan heb ik het nog over “voor de oorlog”. Vandaar de fotovoltaische panelen. Verder probeer ik waar mogelijk te repareren in plaats van nieuw te kopen en dingen zo veel mogelijk te hergebruiken of aan anderen te geven die het nog kunnen gebruiken. Al voor de oorlog in Ukraine was ik er voor, maar nu nog met veel meer overtuiging: Ieder huis en ieder bedrijf moet zijn eigen energie opwekken is mijn mening. Beter voor het milieu en stukken beter voor je portemonnaie!

De natuur en B&B Villa Lavanda

Het is hier een veilige en prettige omgeving, waar je kunt genieten van de rust, de vele soorten wilde bloemen en planten en de vele kleurige vlinders die op de lavendel af komen. Daar komen er veel Colibri-bijen op af, een soort die op Wikipedia Colibrivlinder  genoemd wordt. Hier vind je ook een youtube filmpje.  Tussen april en september kun je ze dagelijks waarnemen bij ons. Verder zie je hier echt veel hagedissen rond het huis en ‘s-avonds de uilen, vleermuisjes en

 

Puglia steenmarterDe steenmarter: komt hier geregeld voor, maar afgezien van af en toe een doodgereden exemplaar op de weg, zie je ze zelden omdat het echt een nachtdier is. Als ik op het aantal doorgereden dieren moet afgaan, komen Vos en Steenmarter hier ongeveer in gelijke mate voor. Vossen hebben hun burcht in het stukje bos rond de molen.

Toen het in de winter van 2017 zo ongewoon koud was hier (10 dagen -12 en veel sneeuw) kwam de vos hier dagelijks eten. Met een blikje kattenvoer en wat hondenbrokken kon ik hem in ieder geval een goede dagelijkse basis geven. De sneeuw was namelijk zo hoog dat hij echt niet meer bij muizen of mollen kon komen. Geregeld kwam hij ook even naar binnen kijken bij de keukendeur. Na de ergste periode heb ik het weer afgebouwd, want ze moeten niet van mij afhankelijk worden. November 2019: ik was gisteren met Gloria bij de dierenarts en hij zegt dat de vossen het heel moeilijk hebben qua voedsel en dat het goed is iedere winter bij te voeren.

 

DassenDe das komt helaas niet zo veel meer voor in de Pugliese natuur heb ik hier maar 3 maal gezien in al die jaren en die waren helaas alle drie dood. Dat duidt er wel op dat het een zeer zeldzame verschijning geworden is hier. Maar toch, fietsende gasten zagen er op de kleine wegen wat meer. Neef Jacco kwam er afgelopen zomer ‘s-avonds toch één tegen op maar zo’n 2 km. van Villa Lavanda.

 

 

 

overvliegende kraanvogels B&B Villa Lavanda

Jaarlijks passeren 2 x de kraanvogels op doortocht. De vossen hebben hun holen in het bos rond de molen. Soms, als je eens rond 5 uur opstaat en een wandelingetje over de privé-weg maakt, kom je het gezin Vos tegen. De jongen worden zwart geboren en krijgen na enige tijd pas de roodbruine kleur van hun ouders.

 

 

 

Het Murgese Ras is typisch voor de streek

Verder kun je hier in de omgeving zien:  Sardijnse Ezels en de veel zeldzamere Martina Franca ezel en Murgese paarden. In het voorjaar hoor je vaak de hop roepen. Een schitterende vogel die ik in Holland maar één maal heb gezien. Ze broeden in het stukje bos rond de graanmolen. Ze komen ook geregeld fourneren rond Villa Lavanda en soms. Wanneer ze bezig zijn insecten en rupsen uit de droogstenen muren te vangen als ze jongen hebben, zie je ze voor je auto uit vliegen op de eigen weg.

Kom je ‘s-avonds in het donker terug over de privé-weg, vliegt er soms tussen de droogstenen muren door een grote uil voor je auto uit. Er zijn sowieso heel veel uilen. Luister er maar eens naar ‘s-avonds en dan hoor je er vele krassen die op jacht zijn.

 

 

Palmino onze tuinman zoekt wilde cichoreiEerst staan half februari de amandelbomen in bloei en de wilde krokussen en van  oktober tot april kunnen de wilde cichorei planten gesneden worden. Veel lekkerder dan de gekweekte.  Na enige tijd volgen dan  rond Pasen de wilde irissen en de wilde asperges, die de Italianen overal gaan zoeken. Ze zijn nergens zo dol op als  “zelf gezocht”. Rond die tijd zie je rond de grote buitenbak voor de paarden, waar mijn dochter geregeld Murgese paarden traint, ook de eerste wilde orchideeën. En in het najaar hoopt men natuurlijk weer op paddenstoelen. Je hebt dan eerst regen nodig en vervolgens zonnige dagen en dan gaat men op paddenstoelen jacht.

Als je uit eten gaat probeer dan eens het traditionele gerecht “Fave en Cicorie”. Het is een antipasto (voorgerecht) en bestaat uit puree van gedroogde tuinbonen en daarbij wilde Cichorei (op de foto Palmino onze toenmalige tuinman die ze oogst rond B&B Villa Lavanda) en een sliertje goede olijfolie er over en evt. wat broodsoldaatjes er in. Echt heel lekker en een zeer traditioneel gerecht.

Hier heb je alle voordelen van de rust van het platteland enerzijds en anderzijds is Noci met alle belangrijke voorzieningen dichtbij. Het vliegveld van Bari is slechts een klein uurtje verwijderd en dat van Brindisi is 1,5 uur rijden.

Chiatona bijvoorbeeld aan de Ionische kust is een half uur rijden. Monopoli aan de Adriatische Zee bevindt zich op 45 autominuten. Puglia en haar geschiedenis zijn heel interessant. Ik vertel je daar graag meer over als je hier verblijft als onze gast.

Huisdieren B&B Villa Lavanda

Onze honden waken goed over Villa Lavanda en vinden het gezellig als er gasten zijn.

SpitsSpits van Spitsbergen, zoals de meeste dieren van B&B Villa Lavanda afgedankt door iemand anders. Qua ras is het een Segugio Italiano. Een kortharig jachthondenras, maar  dat vak gaat hij hier niet uitoefenen.  Verder schijnt dit ras ook goed te zijn in het opsporen van truffels, maar helaas die hebben we hier niet. Ik schat dat zij van maart 2017 is.

 

December 2017 is Spits bij de naastgelegen graanmolen aangereden. De dader heeft zich niet gemeld. We vonden haar terug in het bos naast de molen, sterk onderkoeld na een nacht buiten. Ze blafte niet meer en had een gebroken dijbeen, waaraan ze is geopereerd en ook haar bekken is gebroken. Om het laatste te laten genezen zat ze tot het voorjaar binnen met overal tapijten zodat ze niet uit kon glijden. Zo kregen de bekken de kans om te genezen zonder sprongen, rennen etc. Van december tot eind maart heb ik haar iedere 2,5-3 uur uitgelaten, dag en nacht en nu zie je nog slechts af en toe dat ze met één poot niet helemaal goed loopt.

 

Grudsky is onze trouwe waakhond. Hij is hier sinds voorjaar 2014. Grudsky is hier nu, al weer 9 jaar en had ooit 2 puppy’s  met Shadow, ook een witte hond. Die is helaas doodgereden door een auto.  Spits is behoorlijk dominant en dat houdt in dat Gruds liever binnen eet omdat ze anders zijn portie ook gewoon opeet.

 

 

 

Sinds mei 2022 is Pedro ingetrokken in Villa Lavanda. In het verleden al vaak hier gelogeerd. Hij is van Pierre die hier ook permanent woont nu. Een regelrechte schrokop, dus krijgt hij afgemeten eten en proberen we in de gaten te houden dat hij niet wat bijsprokkelt van het eten van Gruds en Spits en staat ook het katteneten hoog zodat hij er niet bij kan.

 

 

 

Gloria tuinPoesje Gloria Victoria: Sinds september 2016 is er een nieuwe aanwinst: ineens was er een schuw piepklein poesje dat om hulp riep aan Spice. Ik heb haar langere tijd gevoerd onder een stapel dakpannen achter het huis. Sinds januari 2017, gelukkig net voor de strenge vorst die we toen hadden, is ze echt ingelijfd bij de huisdieren van Villa Lavanda. Ze heeft schitterende blauwe ogen en is nogal scheel.  Het liefst ligt ze op je paperassen of op het toetsenbord. Ze zit de hele dag de lucertole (hagedissen) achterna in de zomer en vangt vele muizen en af en toe een slang.

 

 

 

Poes Draakje bij B&B Villa LavandaZomer 2018 zijn er 2 poesjes bijgekomen. Eén was het plan, van kittens die geboren werden op Masseria La Mandra. Dit omdat Gloria stukken jonger en speelser was dan Spice, die in 2021 overleden is. Zo kwam bij het katertje Zilver er bij. Hij is geboren 1 juni 2018 en kwam hier 22 juli 2018. Zomer 2020 weegt hij het meest van alle katten, ongeveer 6 kg.  Ongeveer 2 weken na zijn aankomst  kwamen Pierre en Mattia nog een katertje brengen, die tussen Turi en Putignano midden op de weg zat. Zo kwam Draakje er nog bij. Ik geef hem geen naam en hecht me niet aan dit poesje zei ik nog. Er werd niemand gevonden en na een aantal weken ben je er natuurlijk toch aan gehecht en kreeg hij de naam Draakje. Hij is ongeveer een maand jonger dan zijn “broertje” Zilver. Zal geboren zijn rond 1 juni 2018 en kwam hier toen hij ongeveer 5 weken was.  Opvallend is dat ze beiden een prachtig gevlekt buikje hebben dat ongeveer gelijk is, maar ze zijn absoluut geen familie van elkaar. De foto is van Draakje. Helaas is Zilver september 2020 niet meer thuis gekomen. Net als Draakje was hij een echte jager en ik ben bang dat hem dat fataal is geworden en op het pad is gekomen van de wolven die achterin het bos achter Masseria La Mandra wonen.

 

Poesje Mees B&B Villa LavandaAugustus 2019 kwam er iedere middag als we buiten zaten te lunchen steeds een vrij kleine zwart-witte kat om hapjes vragen. Ze was erg hongerig. 2 weken later zag ik ineens allemaal piepkleine katjes rondrennen hier. Allemaal angstig en allemaal kinderen van het kleine zwart-witte katjes. Inmiddels heel wat avonturen mee beleefd. Ze hebben de hele winter gewoond tussen het raam en het luik van mijn kantoor. Meesje ontbrak enkele dagen en kwam met slepende achterpoten thuis. Een bekkenbreuk. Waarschijnlijk een klap van een auto gehad. Inmiddels genezen en Meesje gesteriliseerd. Ze hielp haar moeder toen die nog eens is bevallen voorjaar 2020 van 2 kittens, die inmiddels zijn ondergebracht en Moeder is ook gesteriliseerd. Zoon Felix en zijn broer Frits zijn gecastreerd, Helaas vonden we Felix voorjaar 2021 doodgereden op de weg. Zijn broer Fritsie is erg aanhalig, geeft stevige kopjes en springt boven op de kasten.

MoederFritsZe zijn nog maar met zijn drietjes over dus van de oorspronkelijke 6. Nr. 6 was “Vader” die ook iedere dag langskwam in het “kattenkozijn”, maar ook al in voorjaar 2021 spoorloos verdwenen.

 

 

 

 

Je ziet, we hebben hier veel met dieren en ook nu, voorjaar 2023, hebben we weer 2 “bofkatten” een poes die dagelijks 2 x een maaltijd komt halen in het “kattenkozijn”. Ook de vossen komen hier geregeld eten en vaak ook in het kattenkozijn.

Reserven bij B&B Villa Lavanda

Terug naar boven