Matera

 

Culturele Hoofdstad van Europa 2019

Matera is de Culturele Hoofdstad van Europa 2019. Dat is niet voor niets, want het is een prachtige stad die we minstens twee keer per jaar bezoeken. Ze reconstrueren nog steeds gebouwen en daarmee wordt de stad mooier en mooier. Hoewel Matera in Basilicata ligt, kan je deze stad echt niet aan je voorbij laten gaan als je bij ons verblijft. Je bent er in een handomdraai.

Het duurt 45 minuten van Villa Lavanda om je auto in Matera te parkeren en je bevindt je plotseling in een totaal andere wereld. De droogstenen muren van Puglia worden ingeruild voor het veel ruigere landschap van Matera met bergen en ravijnen.

Matera is, op Aleppo en Jericho na, de oudste permanent bewoonde stad ter wereld! Sommige grotten nabij de huidige stad werden al in de prehistorie bewoond toen een kleine vestigingsplaats werd gesticht aan de oevers van de rivier.

Tot de jaren ’50 deelden de inwoners van Matera hun grotwoningen met hun dieren. Er was geen stromend water, elektriciteit, riolering en of andere moderne voorzieningen die in de rest van Italië wel al normaal waren geworden. Er heerste armoede en de kindersterfte was enorm hoog. De regering besloot dan ook het wonen in de Sassi (grotwoningen) te verbieden vanaf de jaren ’50. Tot dat 30 jaar later de regering inzag dat Matera cultureel erfgoed was. Ze wilde weer dat er mensen in Matera gingen wonen. De oplossing? Een fijne subsidie voor jongere bewoners op voorwaarde dat ze de woningen renoveren.

 

Grotwoningen en kerken

Matera is een stad van grotwoningen en -kerken, grotendeels uitgehouwen uit de berg, met een landschap van een ruige onbedorven schoonheid. Deze woningen worden ook wel Sassi genoemd. Tot in de vijftiger jaren waren deze grotten nog onbewoond. Hier werden reeds vele bijzondere films opgenomen, (onder andere The Passion Of The Christ en de laatste James Bond) vanwege de zeer bijzonder omgeving. Een stad met een lange en veelbewogen geschiedenis. Let ook op de Barokarchitectuur, die is er niet alleen in Lecce, maar ook elders in Puglia volop aanwezig. Trek er een dag voor uit om deze bijzondere stad te bezoeken, het is de moeite meer dan waard.

Geniet van het landschap als je langs de rand van het ravijn loopt, waar je met een beetje geluk de vele valken rond ziet zeilen op de thermiek die het creëert. Ze werden in 2009 uitgezet en vele plaatselijke families hebben van de gemeente een kooi gekregen om de valken te huisvesten.

 

Herders en kazen

Vanaf voor onze jaartelling tot niet eens zo lang geleden gingen de plaatselijke herders met hun kuddes schapen voor vele maanden achtereen de helling op, tegenover de stad. Af en toe kwam er iemand naar de stad om de door hen vervaardigde kaasjes te verkopen. Ze sliepen samen met hun kuddes in de vele grotten.

 

Watersysteem Matera

Al in de verre oudheid had men hier een geavanceerd watersysteem met een enorm reservoir onder de stad. Je kunt tegenwoordig een deel van dit ondergrondse watersysteem bezoeken, maar wij vinden het echt geen aanrader, want men doet de Italiaanse en de Engels rondleiding samen en het duur uren en op den duur wil je nog maar één ding: ontsnappen!

Er is een grot die is ingericht zoals men vroeger leefde. Bij de VVV zijn carnets te koop voor het bezoek aan diverse grotten en grotkerken. In één van de kerken heeft men elk jaar een nieuwe bijzondere kunstexpositie.

 

De kathedraal en het Conservatorium

De kathedraal, een hele klim naar boven, wordt al sinds ongeveer 2003 gerestaureerd. Net erachter in het “Palazzo del Sedile” het conservatorium, aan een gezellig plein vanwaar je weer naar het hart van de stad loopt met enige bijzondere oude kerken, het theater en vele mooie winkels.

 

Carlo Levi

Een bezoek aan het museum in het Palazzo Lanfranchi is zeker aan te bevelen. Het museum is gespecialiseerd in de werken van Carlo Levi. Hij was naast schilder ook een bekend schrijver met werken als “Cristo si è Fermato e Eboli”. Verder in dit museum prachtige religieuze kunst. Het Palazzo op zich is al schitterend. Als je de lunch een beetje rekt, kun je daarna al terecht in het museum.

 

Films die in Matera gemaakt zijn

Tientallen films zijn er gemaakt in Matera, waarvan The Passion of the Christ en van de bekendere is en heel recent was dit de laatste Bondfilm die najaar 2020 nog uit moet komen.

Kijk hier voor een kleine opsomming.

 

Reserven bij B&B Villa Lavanda

Terug naar boven