Lecce

De hoofdstad van de Barok

Lecce is de hoofdstad van de Barok. Al weet men nog niet veel van de streek, de meeste toeristen hebben toch wel van Lecce gehoord als ze hier komen. Het is gemakkelijk om te parkeren in Lecce. Je parkeert in de onmiddellijke omgeving van het kasteel, dan kun je gelijk kijken of daar toevallig een tentoonstelling gaande is die je de moeite waard vindt. Het plein met het amfitheater zit dan op ongeveer 100 meter.

 

 

In Lecce kom je voor de Barok. Deze kan je eventueel ook bezichtigen met een treintje, je kunt op en afstappen wanneer je wilt. Er zijn vooral heel veel kerken in de Barokstijl met zeer fraaie gevels. Belangrijke monumenten zijn de Basiliek van S. Croce en de Dom. De pracht en praal van de Basiliek illustreert het beste de Barokstad. De Dom bestaat ui de kerk met een middenschip en drie zijbeuken, een klokkentoren en aangrenzend het Seminarie.

Andere monumenten zijn het Piazza S. Oronzo, Il Seggio en het kabinetsgebouw, dat in vroegere tijden het oude Celestijner klooster was. Het indrukwekkende Romeinse Amfitheater, in het centrum van de stad, stamt uit de 2e eeuw n.Chr. Buiten de stadsmuren kan men de Porta Rudiae en de Porta Napoli, ook bekend als de Arco di Trionfo, bewonderen.

Op het plein rond het amfitheater zijn er tal van horeca gelegenheden waar je ook terecht kunt voor een wat kleinere hap op het terras. In het straat schuin tegenover het punt waar je het plein op komt vanaf het kasteel zit naast boekhandel Feltrini een winkel waar je echt eens moet gaan kijken. Het is een enorme ruimte waarin allemaal kleinere “open” zaken met antiek, design, retro, etc. Echt de moeite waard om te bezoeken. Ook kun je in Lecce Riksja’s huren. Ze hebben diverse routes en je kunt op deze manier het historisch centrum en de Barok monumenten bekijken.

We kunnen er nog veel of weinig over zeggen maar het is gewoon een geweldige stad. Vanaf B&B Villa Lavanda wel wat verder rijden.

Kijk ook even op de site van Ciao Tutti, een mooi verhaal over Carta Pesta.

 

Galatina

Mocht je Lecce gaan bezoeken, dan raad ik je ook zeker aan om het dorpje Galatina te bezoeken wat een kleine 20 km van Lecce ligt. In Galatina staat een kerk (en klooster) vol met prachtige kleurrijke fresco’s. Ook kan je de enige echte (volgens de inwoners) pasticciotti niet overslaan, een ovaal met crema  gevuld gebakje. De lekkerste eet je bij Pasticceria Ascalone.

Meer lezen over Galatina, ga dan naar Ciao Tutti

 

Reserven bij B&B Villa Lavanda

Terug naar boven