Flamingo’s Margherita di Savoia

De grootste zoutpannen van Italië met Birdwatching.

 

 

De draslanden (wetlands) van de  Saline bij  Margherita di Savoia, is een gebied van ongeveer 4.000 hectare.  Het vormt het grootste maritieme zoutwinningsgebied van Italië. Deze beslaan het grootste deel van het gebied dat tot de eerste decennia van de vorige eeuw het Salpi meer was. Dit was een kustreservoir van brakke en moerassige wateren waardoor de naam Salarpa ontstond.

Hier bracht keizer Federico II (Friedrich von Hohenstaufen) zijn dagen door met de valkenjacht. Op het eind van zijn leven heeft Federico zelfs een standaardwerk over de valkenjacht geschreven: De Arte Venandi cum Avibus (Over de kunst van het jagen met vogels). Breng ook eens een bezoek aan het kasteel van Gioia del Colle en leer daardoor  meer over Yolande, zijn echtgenote  en een bijzonder verhaal over zijn minnares.

In het kader van de Ramsar Conventie van 1971 werd dit zelfde gebied vervolgens een Nationaal natuurreservaat en draslandgebied van internationaal belang

Het is een microkosmos van moerassen bezaaid met bosjes tamarisk (zout ceder, zie foto) en riet. Dit geeft  aan de bezoekers van onze tijd de primitieve charme van de moeraswereld  weer en daardoor ook  intense emoties zoals die ervaren werden door Federico II.

Witte piramides

In plassen van brak water van het natuurreservaat van de Saline van Margherita  di Savoia. Doordat deze slechts door dunne stroken land gescheiden van de zee, worden witte piramides van zoutkristallen gevormd. Hierbij wordt de hardheid van het zout gecompenseerd door de aanblik van de zachte duinen met hier en daar met bruine bosjes riet.

Hier verblijven regelmatig talrijke trekvogels om zich voort te planten of te overwinteren. Volgens een recent onderzoek uitgevoerd door de boswachterij, zou het gaan om 7500 smienten; 3200 bergeenden; 1100 talingen; 5000 meerkoeten en  2500 kluten.

Dus, gewapend met een verrekijker of camera’s, kunt je de elegante witte reigers of roze flamingo’s bewonderen. Maar ook prachtige roofvogels (zoals havik en torenvalk) en vele watervogels

Zeker de moeite waard om te doen! Omdat het een stuk noordelijker dan Bari is, goed te combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan het Castel Del Monte, Trani, de Gargano of andere plaatsen daar in de buurt.

Centro di Educazione Ambientale Margherita di Savoia:

Je gaat  met je eigen auto en je bent verplicht een gids te nemen:

De basisprijs is 10 euro per persoon + 2 euro p.p. voor ieder uur meer

1) Bezoek Salina (2 uur durend)
– Verdampingszone (bird watching)
– Zoutzone (het proces van de zoutwinning)
– De  activiteiten van de zoutwinners
– Het stapelen (bergen van zout)
– Zout transport (indien uitgevoerd)

2) Als boven (3 uur durend) + Laboratorium en gefilmd historisch museum van de zoutwerken.

3) Bezoek zoutzone en vogels (duur 3 uur)  mogelijk  ​​vanaf 1 augustus – 15 maart
– Zone verdampen (vogels kijken)
– Vogels kijken op het reigerpad verder zoals onder 1
– Zoutopvang (alleen indien aan de gang)

Je kunt hier bespreken.

voor meer informatie (in het engels):

Centro Visite
Legambiente Margherita di Savoia Tel. +390883657519
Cell. +393289640136
e-mail: info@ceamargherita.it

 

 

Reserven bij B&B Villa Lavanda

Terug naar boven