Flamingo’s Margherita di Savoia

 

Bezoek aan de grootste zoutpannen van Italië met Birdwatching.

 

De draslanden (wetlands) van Salina Margherita van Savoye, met een gebied van ongeveer 4.000 hectare,  vormt het grootste maritieme zoutwinningsgebied van Italië en beslaan het grootste deel van het gebied dat tot de eerste decennia van de vorige eeuw het Salpi meer was, een kustreservoir  van brakke en moerassige wateren die zijn naam gaf aan de oude Salarpa.

Hier bracht keizer Federico II (Friedrich von Hohenstaufen) zijn dagen door met de valkenjacht. Op het eind van zijn leven heeft Federico  zelfs een standaardwerk over de valkenjacht geschreven: De Arte Venandi cum Avibus (Over de kunst van het jagen met vogels). Breng ook eens een bezoek aan het kasteel van Gioia del Colle en leer daar meer over Yolande, zijn echtgenote, en een bijzonder verhaal over zijn minnares.

Dat zelfde gebied wordt vervolgens het staats natuurreservaat en vervolgens draslandgebied van internationaal belang in het kader van de Ramsar Conventie van 1971, gehouden in het belang van de dieren in het wild.

Het is een microkosmos van moerassen bezaaid met bosjes tamarisk (zout ceder, zie foto) en riet, dat aan de bezoekers van onze tijd de primitieve charme van den moeraswereld  terug geeft en de intense emoties zoals die ervaren werden door Federico doen herleven.

In plassen van brak water van het natuurreservaat van de Saline van Margherita  di Savoia, slechts door dunne stroken land gescheiden van de zee, worden witte piramides van zoutkristallen gevormd, waarbij de hardheid van het zout wordt gecompenseerd door de aanblik van de zachte duinen met hier  en daar met bruine bosjes riet.

Hier verblijven regelmatig talrijke trekvogels om zich voort te planten of te overwinteren. Volgens een recent onderzoek uitgevoerd door de boswachterij, zou het gaan om 7500 smienten; 3200 bergeenden; 1100 talingen; 5000 meerkoeten en  2500 kluten.

Dus, gewapend met een verrekijker of camera’s, kunt je ook de elegante witte reigers of roze flamingo’s bewonderen, samen met prachtige roofvogels (zoals havik en torenvalk) en vele watervogels.

Er zijn twee manieren om de zoutpannen te bezoeken:

Boeken op Groupon:

Er zijn pakketten voor 2 of 4 deelnemers, met of zonder proeverij met glas wijn.

Als je hiervan gebruik wilt maken tijdens je verblijf in Villa Lavanda, zal ik, na overmaking van het bedrag, deze coupon voor je bestellen en als je de gewenste dag en tijdstip opgeeft ook voor je boeken.

De andere manier is via het

Centro di Educazione Ambientale Margherita di Savoia:

en dan ga je een tocht maken met de eigen auto en bent verplicht een gids te nemen:

Zoutroute met de eigen auto. De basisprijs is 10 euro per persoon + 2 euro p.p. voor ieder uur meer

1) Bezoek Salina (2 uur durend) – verdampingszone (bird watching) – Zoutzone (het proces van de zoutwinning) – de  activiteiten van de zoutwinners – het stapelen (bergen van zout) – Zout transport (indien uitgevoerd)

2) als boven + Laboratorium en gefilmd historisch museum van de zoutwerken. Duur 3 uur.

3) Bezoek zoutzone en vogels (duur 3 uur)  mogelijk  ​​vanaf 1 augustus – 15 maart – Zone verdampen (vogels kijken) – Vogels kijken op het reigerpad verder zoals onder 1 + Zoutopvang (alleen indien aan de gang)

Bespreken hier.

voor meer informatie (in het engels):

Centro Visite
Legambiente Margherita di Savoia Tel. +390883657519
Cell. 3289640136
e-mail: info@ceamargherita.it