Flamingo’s Margherita di Savoia

Bezoek aan de grootste zoutpannen van Italië met Birdwatching.

 

 

De draslanden (wetlands) van de  Saline bij  Margherita di Savoia, is een gebied van ongeveer 4.000 hectare.  Het vormt het grootste maritieme zoutwinningsgebied van Italië. Deze beslaan het grootste deel van het gebied dat tot de eerste decennia van de vorige eeuw het Salpi meer was. Dit was een kustreservoir van brakke en moerassige wateren die zijn naam gaf aan de oude Salarpa.

Hier bracht keizer Federico II (Friedrich von Hohenstaufen) zijn dagen door met de valkenjacht. Op het eind van zijn leven heeft Federico zelfs een standaardwerk over de valkenjacht geschreven: De Arte Venandi cum Avibus (Over de kunst van het jagen met vogels). Breng ook eens een bezoek aan het kasteel van Gioia del Colle en leer daar meer over Yolande, zijn echtgenote, en een bijzonder verhaal over zijn minnares.

In het kader van de Ramsar Conventie van 1971 werd dit zelfde gebied vervolgens een Nationaal natuurreservaat en draslandgebied van internationaal belang

Het is een microkosmos van moerassen bezaaid met bosjes tamarisk (zout ceder, zie foto) en riet. Dit geeft  aan de bezoekers van onze tijd de primitieve charme van de moeraswereld  weer en de intense emoties zoals die ervaren werden door Federico II.

Witte piramides

In plassen van brak water van het natuurreservaat van de Saline van Margherita  di Savoia, slechts door dunne stroken land gescheiden van de zee, worden witte piramides van zoutkristallen gevormd. Hierbij wordt de hardheid van het zout gecompenseerd door de aanblik van de zachte duinen met hier en daar met bruine bosjes riet.

Hier verblijven regelmatig talrijke trekvogels om zich voort te planten of te overwinteren. Volgens een recent onderzoek uitgevoerd door de boswachterij, zou het gaan om 7500 smienten; 3200 bergeenden; 1100 talingen; 5000 meerkoeten en  2500 kluten.

Dus, gewapend met een verrekijker of camera’s, kunt je de elegante witte reigers of roze flamingo’s bewonderen. Maar ook prachtige roofvogels (zoals havik en torenvalk) en vele watervogels.

Er zijn twee manieren om de zoutpannen te bezoeken:

Boeken op Groupon:

Er zijn pakketten voor 2 of 4 deelnemers.

Als je hiervan gebruik wilt maken tijdens je verblijf in Villa Lavanda, zal ik, na overmaking van het bedrag, deze coupon voor je bestellen en als je de gewenste dag en tijdstip opgeeft ook voor je boeken. Of boek zelf via deze link.

Het duurt 90 minuten en de man die de excursie doet komt bij je in de auto zitten en brengt je naar verschillende plaatsen. Hij laat je behalve de flamingo’s, ook planten zien die in dit zoute landschap groeien. Bijvoorbeeld zeekraal en vertelt over de werking van de diverse bassins en de zoutwinning. Hij spreekt geen Engels. Er zijn echter ook Engelse rondleidingen die door een dame gedaan worden en die zijn in het algemeen in de middag.

Zeker de moeite waard om te doen en, daar het een stuk noordelijker dan Bari is, goed te combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan het Castel Del Monte, Trani, of andere plaatsen daar in de buurt.

 

De andere manier is via het

Centro di Educazione Ambientale Margherita di Savoia:

Ook deze is  met de eigen auto en je bent verplicht een gids te nemen:

De basisprijs is 10 euro per persoon + 2 euro p.p. voor ieder uur meer

1) Bezoek Salina (2 uur durend)
– Verdampingszone (bird watching)
– Zoutzone (het proces van de zoutwinning)
– De  activiteiten van de zoutwinners
– Het stapelen (bergen van zout)
– Zout transport (indien uitgevoerd)

2) Als boven (3 uur durend) + Laboratorium en gefilmd historisch museum van de zoutwerken.

3) Bezoek zoutzone en vogels (duur 3 uur)  mogelijk  ​​vanaf 1 augustus – 15 maart
– Zone verdampen (vogels kijken)
– Vogels kijken op het reigerpad verder zoals onder 1
– Zoutopvang (alleen indien aan de gang)

Bespreken hier.

voor meer informatie (in het engels):

Centro Visite
Legambiente Margherita di Savoia Tel. +390883657519
Cell. +393289640136
e-mail: info@ceamargherita.it

 

 

Reserven bij B&B Villa Lavanda