Je droomhuis in Puglia

Een huis kopen in Puglia, daar heb je hulp bij nodig, een huis zoeken in Puglia, ook daar heb je hulp bij nodig, alles laten controleren en in goede banen leiden, daar kan ik je bij helpen.  Een kort overzicht van mijn voorwaarden, maar ook een opsomming van een aantal begrippen die bij een huis in Puglia aan de orde komen.

Hierna volgt een opsomming van huizen die nu eind september 2023 te koop zijn in Puglia. Natuurlijk zijn dat niet alle huizen. Ik heb huizen gekozen die zoveel mogelijk voor een aantrekkelijke prijs komen met een zwembad of in ieder geval de mogelijkheid hebben er één te installeren. Enkele uitschieters naar boven en enkele heel voordelige huizen die je zelf kunt opknappen. Natuurlijk zijn er nog veel meer huizen. De minder mooie, waarbij je bijv. alle vloeren zou moeten vervangen of die nog helemaal afgewerkt moeten worden, heb ik buiten beschouwing gelaten. Maar er zijn er nog veel meer en als ik voor jou een portefeuille ga maken dan kies ik uiteraard huizen die voldoen aan jou wensen qua type en qua prijs.

Vraag mijn voorwaarden aan die in het kort luiden: kennismaking, opdracht tot het maken van een portefeuille, het voorleggen van de portefeuille, waarin ook duidelijk wordt wat een huis te bieden heeft, de a.s. kopers kiezen de te bezichtigen huizen uit, het maken van de afspraken met de makelaars en privé verkopers, de komst van de kopers, het gezamenlijk  bezichtigen van de huizen, waarbij ik vertaal, want slechts weinigen spreken Engels, als de keuze gemaakt is het uitbrengen van het officiële bod vergezeld van de assegno circolare. Daarna volgt bericht of het bod is aanvaard en dan laten we een betrouwbare geometra alles tot in de puntjes controleren, een maand of 2 van voorbereidingen tot de gang naar de notaris, waarbij ik ook aanwezig ben en controleer of in de akte alles staat wat erin moet staan.

Bedenk dat het najaar echt de beste periode is om een huis te kopen in Puglia. Eigenaren zitten nu met het vraagstuk verkopen of toch aanhouden, volgend jaar weer verhuren? Je zit in een uitstekende positie om een leuk bod uit te brengen. Wacht je een paar maanden, dan is er een grote kans dat het betreffende pand weer verhuurd is voor de vakanties van het komende jaar.

Kosten van het passeren van een huis: je betaalt overdrachtsbelasting over het kadastraal inkomen van het desbetreffende huis en niet over de aankoopprijs. Als het een 2e woning (dus met de eerste bijv. in Nederland of België) betreft betaal je 9% en als je naar hier verhuist en het dus je eerste woning wordt betaal je maar 2%. Verder is er natuurlijk de provisie die te betalen is en die bedraagt i.h.a. 3% van de koopsom, de notaris, de verplichte tolk-vertaler, de kosten van de geometra die alles tot in de puntjes gaat controleren.

Badkamer: vaak vind je hier een wc, een bidet, een wastafel en een kleine douche of bad. Mijn advies: make-over: bidet het raam uitsmijten, de wc kan evt. als dat beter uitkomt op dit plaats en dan een ruime grote douche over de gehele breedte van de badkamer. Liefst nog hangend sanitair. Gooi vooral die smerige douchegordijnen de deur uit! Zit er een oeroude boiler in voor warm water, dan gebruikt die onevenredig veel elektrisch. Neem evt. een warmtepomp als je er permanent gaat wonen en neem anders een moderne boiler die veel kleiner is en veel zuiniger in elektriciteitsverbruik. Je kunt die simpelweg online bestellen bij Amazon en thuis laten bezorgen. De stekker in het stopcontact en je bent er.

Mocht je overwegen om je permanent in Puglia te vestigen dan is het belangrijk om dat gelijk mee te delen, want dan kun jee gedurende 10 jaar in aanmerking komen voor een flattax van maar 7% over je buitenlandse pensioenen en dat scheelt een flinke slok op een borrel. Die regeling is alleen van toepassing als je in Puglia koopt en je blijvend vestigt in een dorp met minder dan 20.000 inwoners.

Bedenk bij alle foto’s: het zijn i.h.a. amateurfoto’sgemaakt door de eigenaar en van verkoopstyling hebben ze hier nog nooit gehoord. Er staan vaak lelijke, zware donkere meubels in. De oude onderbroek van tante Maria die ze als dweil gebruiken zetten ze ook op de foto.  Denk dat allemaal weg. Kijk wat de basis is. Een lik verf doet wonderen en meubels en bedden zijn vlug te vervangen of kunnen (als ze inbegrepen zijn) een make-over krijgen.

Piano Casa: deze regeling die in vele gemeentes nog van toepassing is, biedt de mogelijkheid om de bestaande bebouwing uit te breiden met 20%, ook al heb je daarvoor niet de benodigde hoeveelheid terrein. Die 20% is bruto, dus als het bestaande huis bijv. 100M2 is, dan mag je 20M2 bijbouwen, maar dat is incl. muren, dus het is bijv. 18M2 netto. Je moet daarvoor wel bouwleges betalen natuurlijk. Heb je wel voldoende grond, dan mag je natuurlijk meer bijbouwen en ook dan betaal je bouwleges.

Een zwembad maken mag (bijna) altijd. Het is wel zo dat 40M2 tegenwoordig de norm is. Het is niet onmogelijk om een vergunning voor meer te krijgen, maar wel moeilijk! Bij 40M2 is het inbouwen van een trap in het zwembad, bijv. een Romeinse trap, wel krapjes en zul je dus in veel gevallen je moeten behelpen met een metalen trap. Een alternatief kan zijn een smalle trap.

Ik heb echter ook huizen gevonden die een veel groter zwembad hebben en dat is natuurlijk een enorm voordeel.

Hier foto’s zwembadtrappen invoegen.

Hier in Puglia zijn er diverse systemen voor watervoorziening.: Een artesische put (dus zelf water oppompen via een geboorde put met een pomp erin), een wateropslagput (pozzo) dat kan er één zijn waarin regenwater en gekocht water bij elkaar zitten, maar meestal zijn er dan twee putten en komt het regenwater in de ene en de andere is voor drinkwater die je met de vrachtauto laat aanvoeren. Het water in Puglia is i.h.a. zeer kalkrijk.  Aansluiting op de waterleiding is niet vaak het geval en op het platteland vaak ook niet mogelijk. Eens in de zoveel jaren moet een put ook worden schoongemaakt en een waterontharder is een groot voordeel, zeker ook voor je apparaten zoals (af)wasmachine en vooral ook een warmtepomp e.d.

Huizen op het platteland zijn niet aangesloten op de riolering, maar hebben als ze van de nieuwste technieken zijn voorzien een zgn. Fosso Imhoff.  Ze zijn er nu ook van kunststof, maar ik denk dat de meesten nog zijn zoals de mijne: je hebt een aantal betonnen ringen van pakweg    1,30 m.doorsnee die op elkaar gestapeld worden. Daar gaat alle afvalwater heen. De Fosso heeft in de meeste gevallen een afwateringskanaal dat bestaat uit een kunststof buis met sneden erin op een bedje van zand. Daar naartoe wordt dan alle vloeistof afgevoerd en in de put blijft alleen vaste massa over. Die put moet om de zoveel tijd worden leeggemaakt.  Hoe vaak hangt af van het aantal ringen en van het aantal gebruikers natuurlijk. Laat je dit door een officieel bedrijf doen, dan kost het wel een paar centen. Ik betaalde de laatste keer 244 euro, maar dat is al enkele jaren geleden. Een officiele nota dient om de zoveel jaar als je verhuurt, maar als je die niet nodig hebt of tussendoor, kun je soms ook een boer in de buurt vragen om het uit te rijden over jouw of zijn land. Dan kom je er met 40-50 euro vanaf.

Om water in je huis te krijgen heb je een autoclave nodig. Een pomp die het water van de put naar je  kraan, je wasmachine, je badkamer brengt. Heb je ook een 2e waterput, bijv. voor regenwater, dan heb je 2 autoclaves nodig. De meest eenvoudige en nog algemeen gebruikelijke vorm is deze:

Foto autoclave met sfera

Daarbij zijn een aantal zaken van belang: de potenza (het aantal pk’s) en dit ding heeft zo’n “bal” erbovenop. Daar zit een soort binnenband in en die kunnen lek raken waardoor de druk later wordt en er kracht verloren gaat tot hij helemaal niets meer doet. Dan moet er een nieuwe binnenband in. Als de druk alleen maar iets lager is, kun je hem laten oppompen bij het benzinestation. Ze raken om de zoveel tijd lek daar klein gruis dat zich in het water bevindt.

Veel beter is een electronische autoclave. Die kost wat meer, maar je hebt nooit meer dat probleem met die sfera die lek raakt en kracht verliest of er gewoon mee stopt.  Ik heb er enkele jaren geleden één genomen voor het water in huis. Kostte ongeveer 300 euro incl. installatie toen en ineens kwam er 50% meer water uit de kraan en de douche. Ik ga zeker voor de tuin er ook nog zo één kopen.

Zo’n betere autoclave herken je aan het feit dat hij i.h.a. rechthoekig is en er niet zo’n “bol” op zit. Als er problemen zijn heb je de loodgieter nodig, de Idraulico.

Heb je geen stroom, dan heb je dus ook geen water en kun je je wc niet doortrekken etc.

Over geen stroom gesproken: het elektrisch is hier wat kwetsbaarder dan in Noord-Europa, aangezien we hier allemaal bovengrondse leidingen hebben. Dat betekent dat de stroom er soms ineens af gaat en je het eraf moet halen als er onweer is, want anders loop je een grote kans op overspanning en flinke schade aan apparaten.

Ik heb hier in huis noodlampen, bij de trappen, in de keuken, bij de overloop boven, beneden bij de wasmachine etc. Die zaten er al 10 jaar en pakweg om de 3 jaar moet je daar dan weer een nieuwe batterij in kopen. Er zat in deze noodverlichting zo’n tl buisje. Dit jaar heb ik nieuwe gekocht omdat er voor de oude noodlampen al weer nieuwe batterijen moesten komen en ze ook veel meer stroom gebruiken. Beghelli LED 11W en ik was voor 5 stuks nog geen 100 euro kwijt en dat terwijl de de nieuwe lampen zoveel meer licht geven, dat is echt een heel groot verschil.

Hier foto noodverlichting invoegen

In vele huizen hier zit nog het oude minimum van 3 kWh en dat is toch echt in de meeste gevallen veel te laag. In Nederland was het minimum altijd 8,7 kWu en dat is nu misschien intussen (ik woon hier al sinds april 1997) al weer toegenomen?

Met maar 3 kWh moet je keuzes gaan maken  zoals  de oven aan of de wasmachine etc. en slaat je hoofdschakelaar door dan moet je naar buiten, want je meterkast voor het elektriciteitsbedrijf zit meestal buiten je poort. Dit is een feit om na te gaan en zo nodig een uitbreiding aan te vragen.

Stopcontacten: er zijn 4 soorten: de meest ouderwetse die sinds jaren niet meer nieuw wordt aangebracht is een “drie” met dikke poten; drie met dunne  poten die ook kan worden gebruikt voor 2 met dunne poten zit aan vele apparaten; een schucki is voor 2 met dikke poten, het stopcontact zoals de meesten van ons kennen uit Noord-Europa en daarvan is er sinds enige jaren ook een nieuwere versie waarin alle vorige gecombineerd worden. De Schucki neemt 2 plaatsen in en de eerste 2 slechts één. Gewoon dezelffde netspanning als in Nederland of Belgie, maar er zit wel iets meer fluctuatie in.  Onweer: daar we hier allemaal bovengrondse leidingen hebben, althans buiten dorpen en steden, is de kans op een flinke schade groot. Ik heb, na vele kostbare schades door bllikseminslag in huis of via de leidingen, een drietraps systeem om alle elektriciteit uit te schakelen. Trek in ieder geval bij onweer die wat verderaf is al de stekker van je wasmachine en droger eruit. Daarna Wi-Fi en computer en de TV en antenne en zodra het echt dicht in de buurt komt schakel je via dat drietraps systeem ook de rest van je elektrisch uit. Zorg wat lantaarns en theelichtjes in huis te hebben en oplaadbare noodlampen en de hierboven genoemde ingebouwde noodlichten zijn natuurlijk ook uitermate nuttig.

Fotovoltaische panelen: ik heb 6 kWh en ze brengen goed op. Hier kennen we een ander systeem dan bijv. in Nederland. Alles wat je in het net stopt krijg je ongeveer 5,5 cent voor per kW en je betaalt de volle prijs voor wat je er uit haalt. Dat is als je er langere tijd of zelfs permanent verbljft een onvoordelige ruil. Ik krijg dan ook dit najaar de langverwachte opslagbatterij en als één van de laatsten kreeg ik gelijk 50% subsidie op de aanschafprijs. Ik betaalde 50% van de aanschaffingsprijs van € 9.000,00 dus. Die regeling is nu vervallen, maar het is nog wel mogelijk om de helft van je belastingen af te trekken verdeeld over 10 jaar. Dat kan natuurlijk alleen als je hier permanent woont of als je hier inkomsten uit verhuur aangeeft en derhalve daarover inkomstenbelasting moet betalen. Dan kun je 10 jaar lang € 450,00 euro minder belasting betalen. Hetzelfde geldt ook voor bepaalde andere energiebesparende maatregelen. Mijn opslagbatterij is 10 kW. Het kan natuurlijk ook kleiner. Het is hoe dan ook aan te raden om als je fotovoltaici hebt overdags tijdens de productieuren zoveel mogelijk al te doen zoals je zwembad bijvullen, de was draaien, het huis al vast wat koelen etc. Dan hou je de volle opslagbatterij voor wat je ’s-Nachts wel moet doen. Sommige te koop staande huizen komen al met fotovoltaische- of zonnepanelen (warm water).

Zoek je een huis dat je (ook) wilt verhuren, dan is het goed te weten dat daar veel vraag naar is. Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook bedrijven die zich hierin specialiseren en uiteraard de bekende bedrijven zoals Booking, maar ook sommige makelaars houden zich hiermee bezig en er zijn ook bedrijven die zich specialiseren in de verhuur van luxe villa’s met zwembad.  Je moet tegenwoordig wel een certificaat hebben voor de verhuur van je vakantiewoning. Dat betekent bijv. bepaalde minima afmetingen voor de ramen in verhouding tot de vloeroppervlakte van de  kamer en ook een minimumhoogte van het plafond.  Zit je onder die minima, dan mag je daar gerust slapen als familie, maar voldoet het niet aan de eisen voor vakantieverhuur.

Handig is om bij vakantieverhuur als mensen zelf moeten kunnen inchecken op om het even welk uur, een sleutelkastje aan te schaffen, dan is het niet nodig dat er iemand daar gaat zitten wachten op je huurders.

Voor onderhoud van je tuin en huis: ook hiervoor zijn er gespecialiseerde bedrijven, maar vaak is er ook al een dame in de buurt die voor de vorige eigenaren het huis schoonmaakte en de was deed en een mannetje die de tuin komt doen en evt. zorgt voor de olijvenoogst.

TV en Internet: Italianen willen altijd een TV ter beschikking hebben in een vakantiewoning en als je er zelf langere tijd gaat verblijven of Nederlandse huurders gaat aantrekken is het ook mogelijk om gewoon Nederlandse en Vlaamse TV te ontvangen met bijv. een abonnement van Canaal Digitaal. Je hebt dan wel een schotelontvanger nodig.

Internet: je beste optie is via een zender en niet via de satelliet, want die laatste heeft de moeilijkheid dat als er zich veel mensen in je buurt op aansluiten, het signaal sterk verdund wordt en je op de uren dat velen er gebruik van maken het e.e.a. sterk vertraagt. Wij hebben hier WiFlash voor internet. Kost 50 euro per 2 maanden en ook de vaste telefoon via hen, dat kost me (met o.a. iedere zaterdagavond een dik halfuur naar Ierland bellen) ongeveer 150 euro per jaar.

Beveiliging: Je hebt hier de vigilanza die ’s-Nachts controlerondes rijden langs de huizen van de geabonneerden. Die hebben gewoon een revolver en komen ook als je belt dat er iets niet pluis lijkt. Een alarm is fijn, maar het is ook heel effectief als je beveiligingscamera’s ophangt met een goed nachtzicht en de mogelijkheid te spreken met degene die zich in het zicht van je camera (en je huis dus) bevinden. Je kunt dat doen via een app op je telefoon. Het is dan ook mogelijk als je wat meer betaalt aan de vigilanza dat zij eropaf gaan als er zich iemand bij je huis bevindt.

Vuilnis en gemeentelijke belastingen: het ophalen van vuilnis kan in iedere gemeente anders zijn. Hier in Noci hebben ze in het dorp kleine plastic containers, maar op het platteland hebben we veel grotere klikko’s en die komen ze op verzoek legen. Je hebt daar een app voor en ze komen op een vaste wekelijkse dag. Grotere dingen en bijv. gebruikte olie (frituren e.d.) kun je bij het gemeentelijke centrum gaan inleveren. Je betaalt een vast jaarlijks bedrag en de rekening daarvoor komt thuis. Als je er niet het hele jaar bent is het aan te raden langs de gemeenteontvanger (tesoreria) te gaan en ze een zgn. RID te geven voor automatische afschrijving van dit bedrag. Je moet dan natuurlijk wel je bank coördinaten meenemen. Ook de elektriciteitsnota laat je best automatisch afschrijven en andere vaste lasten zoals internet e.d.

Auto: ja, dat is een puntje. Je kunt hier alleen een auto op je naam hebben als je hier permanent woont. Doe je dat niet dan is het als je niet altijd wilt huren een optie om een auto te kopen in Nederland/België en deze in het voorjaar naar hier te rijden vol met spullen van daar die je hier wilt hebben en in het najaar andersom, bijv. met je eigen olijfolie.  Heb je een vakantiehuis voor de verhuur kun je evt. ook als het de moeite waard is, hiervoor hier een B.V. oprichten en dan kun je wel een auto nemen en die op naam van het bedrijf zetten. Een Engelssprekende accountant is daarvoor wel nodig en daarbij kan ik je introduceren. Ga je tussendoor naar NL of België neem je het vliegtuig. De vluchten zowel naar Bari als naar Brindisi zijn er van april tot eind oktober volop, maar daarna in het algemeen nog maar 1 of 2 x per week.

Heb je wel een Italiaanse auto zorg dan dat je tijdig je wegenbelasting (bollo auto) betaalt, want er is niemand die je eraan herinnert en ook je autoverzekering natuurlijk. Ruil tijdig je rijbewijs om voor een Italiaans rijbewijs, want anders loop je het risico in grote moeilijkheden te komen. Is je Nederlandse of Belgische rijbewijs nl., al is het maar een dag, verlopen, dan kun je het niet meer omruilen, is je verzekering niet meer geldig en moet je in feite hier opnieuw rijexamen doen. Je rijbewijs omruilen doe je via een zgn. Agenzia, waarvan er in iedere plaats wel een paar zitten. Zelf kun je dit niet doen. Ook als je evt. je met de verhuizing meegebrachte auto moet importeren in Italië, moet je bij een Agenzia zijn en als je evt. een medische keuring moet ondergaan voor je rijbewijs dan regelt de Agenzia dit, meestal komt er bij hen op kantoor een arts die dit doet.

We kennen hier al zo’n dikke 20 jaar het puntensysteem voor het rijbewijs. Je krijgt er elk jaar 2 punten bij als je je netjes hebt gedragen en zo niet gaan er punten af.  Ook de verzekeringsmaatschappijen kunnen inzien hoe het ervoor staat met je punten.

Ikea: zit tegenwoordig in Bari en is de enige die standaard 2 m. lange bedden heeft. De rest vindt nog steeds dat een bed van 2 m. buitenmaats is en flink veel meer moet kosten.

Online shoppen: Amazon werkt werkelijk prima, soms de andere dag al bezorgd. Kijk wel als je iets koopt naar de levertijd.  Ze hebben i.h.a. ook een uitstekend beleid als je iets terug moet sturen. Voor ongeveer 38 euro per jaar heb je Amazon Prime en krijg je de meeste dingen die je koopt gratis thuisbezorgd. E boeken, ook in het Engels en soms zelfs in het Nederlands werkt meer dan uitstekend. Na 2 minuten heb je ze in je e-reader. Daarentegen ben ik niet enthousiast over hun systeem met een boekenabonnement. Je hebt een beperkte keuze en dan ook nog meestal alleen in het Italiaans. Ik koop mijn e-boeken gewoon bij ze, want als je dat abonnement hebt, kunnen ze ook nog eens alle ooit aangeschafte boeken weer verwijderen ingeval je het abonnement beëindigd. Daarvoor heb ik nou weer een abonnement in Nederland bij Bookchoice. Bij hen heb je voor 38 euro per jaar iedere maand 8 nieuwe boeken en nee, dat is niet allemaal mijn keuze, maar zelfs als je er maar 5 of 6 van leest is het meer dan de moeite waard en je leert zo ook nog eens nieuwe schrijvers kennen. Ook Zara Home is een goed adres voor online shoppen en ze hebben in de uitverkoop (januari en juni) vaak heel goede koopjes, waarbij je als vaste klant voorrang hebt op anderen. Maar ook hun fysieke winkel in Bari is erg leuk om eens te gaan neuzen. Ze hebben goede linnen lakens en slopen. Heb je nog Nederlandse hoofdkussens? Dan zijn de Italiaanse te lang, maar met de maat van Zara kun je volstaan met er aan de onderkant een cm. of 10 af te halen, eenvoudig een nieuwe onderzoom en je kunt ze voor je Nederlandse kussens gebruiken. In de warme zomermaanden zijn linnen lakens werkelijk ideaal. Neem ze breed genoeg (de bovenlakens) en de hoeslakens zijn ook, als één van de weinigen, hoog genoeg voor de meeste matrassen.

Terug naar boven