Huis in Puglia

Het is nu mogelijk mijn hulp in te roepen bij het zoeken naar een huis in Puglia.
Ik begeleid je tijdens het gehele proces.

 

Bovenstaande foto’s dienen slechts ter illustratie en zijn niet via mij te koop. 

Het zoeken naar een huis is doorgaans een tijdrovende zaak en ik kan je helpen dit zoveel mogelijk te bekorten en gericht te zoeken naar het huis in Puglia dat jij graag zou kopen. Je droomhuis! Het is bovendien zo dat maar weinig makelaars hier echt goed zijn in het spreken van andere talen en het is goed iemand aan je zijde te hebben die aan geen enkele makelaar  gebonden is, die uitsluitend jouw belangen gaat behartigen en ook voor je vertaalt.

Belangrijk is tevoren goed te inventariseren welk type huis je zoekt en waar en wat het beschikbare budget is. Gaat het om een vakantiewoning of wil je echt verhuizen naar Puglia en hier permanent komen wonen? Heel belangrijk is ook te bepalen in welke plaats of gebied je zoekt. Sommige gebieden liggen qua prijs ook wat hoger dan andere. Heel belangrijk is ook of er trulli bij moeten zitten of niet, want ook dat is een belangrijk gegeven. Uiteraard ook van belang of je een opknapper zoekt of een huis dat al gerenoveerd is, al dan niet met zwembad of de mogelijkheid er alsnog één te maken. Daarna ga ik je een portefeuille sturen met in aanmerking komende huizen en kun je hieruit kiezen huizen je wilt bezichtigingen tijdens je verblijf hier.

Ik maak ook de afspraken met makelaars en eigenaren, zodat je tijd hier ten volle benut wordt.

Mijn begeleiding is volledig, van het zoeken van een huis tot en met het passeren bij de notaris.

Voor de voorwaarden en werkwijze, verzoek ik je een berichtje te sturen via het onderstaand contactformulier.

captcha

 

Een blij bericht van september 2018:

Eergisteren is het huis van A. gepasseerd bij de notaris in Brindisi. Hij kwam hier voor het eerst juli 2017 met vrienden en al gauw was vastgesteld dat het wenste huis een groep gerestaureerde trulli + lamia moest zijn met een zwembad. Een mooie restauratie met kwalitatief hoogwaardige  materialen. In de buurt van Ostuni en met tenminste 3-4 slaapkamers. In feite hadden we het huis al gevonden op de eerste dag dat we afspraken hadden met diverse makelaars. Dat was echter een soort noodgreep van de makelaar omdat er 2 huizen waren die verhuurd waren aan toeristen en ze al had begrepen waarnaar zijn belangstelling uitging. Het huis stond niet te koop en ook hier zaten toeristen in. De eigenaren, uit Rome, hadden gezegd wellicht te willen verkopen. De Engelse huurders waren niet blij met onze komst en we kregen alleen de buitenkant te zien. Naderhand ben ik in september, zonder de a.s. koper, wezen kijken toen de eigenaren zelf aanwezig waren. Schitterend huis, maar ze waren al met al nog niet zo zeker of ze wel wilden verkopen. Tientallen huizen later, die allemaal niet zo in de smaak vielen als deze droomvilla, kwam het er dan toch van en afgelopen september is het gepasseerd dus. Wat een voldoening dat het doel toch bereikt is. Een tevreden klant en ik ben blij voor hem en zijn familie dat het toch gelukt is. Nu, mei 2019 is A. er met zijn familie al vele malen geweest en heeft ook zijn persoonlijke stempel op het huis gedrukt. Details werden verbeterd, fotovoltaische panelen werden aangebracht, kasten werden verbeterd of nieuw gebouwd. Heerlijk toch om een persoonlijke touch aan te brengen! Dit geeft een voldaan gevoel en ik hoop ook anderen die hun droomhuis in Puglia willen vinden, te helpen bij het vinden hiervan en een goede afwikkeling van de koop.

December 2018:

Voor ze hier kwamen had ik met de O-tjes enkele weken intensief mailcontact. Ze  vroegen om mijn bemiddeling en omdat er door omstandigheden wat haast was, zat ik 2,5 week intensief te zoeken naar geschikte huizen, vaak tot in de kleine uurtjes van de nacht. Een kleiner budget, maar dat is een uitdaging. Ze waren hier 4 dagen en we begonnen ‘s-morgens al heel vroeg aangezien het kort na 16.00 uur donker is in de winter. Dat was behoorlijk hard werken voor ons allemaal. Ook nog een Codice Fiscale aangevraagd bij de fiscus en een bankrekening geopend en ja, het is gelukt en dat al tijdens de eerste reis!

Eind Januari 2019:

Helaas, de eigenaresse heeft het bod niet geaccepteerd. Ze wil niet langer verkopen en we zijn opnieuw op zoek gegaan. Een van de huizen die ik  had gevonden is het geworden en viel nog veel beter in de smaak dan het eerder gevonden huis. Hier was de basis al helemaal zoals kopers het graag zien: een grote open ruimte met karakter. Nog het e.e.a. af te werken en te verbeteren, maar daar zijn ze druk mee bezig. Er komt op dit moment (mei 2019) een nieuwe vloer in. De nieuwe keuken is in januari al gekocht en ook de badkamers gaan er helemaal uitzien zoals de trotse eigenaren het in gedachten hebben. Eind mei komen ze met vrienden om alles af te maken. Ze hebben een heel fijne band opgebouwd met de eigenaren van een nabij gelegen B&B die hen in contact hebben gebracht met allerhande vakmensen. Ze zijn al helemaal ingeburgerd in de buurt.

Belastingmaatregel februari 2019:

Nieuwe inwoners van dorpen met een bevolking van niet meer dan 20.000 inwoners in Zuid-Italië, o.a. in Puglia, kunnen profiteren van de nieuwe regeling van een flattax van 7% gedurende de eerste belastingjaren dat ze hier permanent komen wonen.

Deze flattax van slechts 7% is bedoeld voor mensen met een pensioen en/of andere inkomsten uit het buitenland (van buiten Italië dus) die zich in de kleinere gemeentes vestigen. Op evt. nog hier te genereren inkomensbestanddelen zal het niet van toepassing zijn. Met name in Zuid Italië, net als in de kleinere gemeentes in bijv. Friesland en Groningen, is er veel leegloop, waardoor alleen ouderen overblijven en ook allerhande voorzieningen gaan verdwijnen. Het kan dus voor toekomstige kopers een goed idee zijn zich alleen te richten op de gemeentes met minder an 20.000 inwoners in de betreffende regio. Bijv. wèl (naar huidige tellingen) in Alberobello, Noci, Locorotondo, Carovigno, S. Michele Salentino, San Vito, Polignano A Mare, Cisternino, maar niet in Ostuni, Putignano, Gioia del Colle, Grottaglie, Messagne. Deze opsomming is niet uitputtend en het kan zeker voor wie zich blijvend hier wil vestigen, een idee zijn om alleen in die gemeentes te gaan zoeken. Anderzijds is het natuurlijk niet alleen het geld dat telt, je moet ook het goede gevoel hebben bij je droomhuis! Ik heb een volledige lijst van de desbetreffende dorpen gemaakt en daarbij ook wat meer informatie over dit onderwerp. Wil je dit ontvangen, stuur me dan even een berichtje via bovenstaand contactformulier.

Van deze mooie regeling kunnen o.a. gebruik maken de Italianen die ooit in het buitenland gingen werken en daar nu van hun pensioen genieten. Het is zeker verleidelijk met dit belastingvoordeel naar het geboorteland terug te keren. Maar liefhebbers van Italië uit Nederland, België, andere Europese landen, die hier van de prachtige omgeving, het heerlijke eten (èn de wijn) willen genieten na hun pensionering, of zelfs eerder als hun inkomen uit het buitenland komt of er wordt gegenereerd

Het komt er op neer dat je vanaf het moment dat je je hier permanent vestigt, met belastingbetaling in Italië dus, gedurende de eerste 9 (dat is nieuw, eerst waren het  er 5)  belastingjaren kunt genieten van een flattax van slechts 7%. En het is zelfs mogelijk om evt. bepaalde inkomensbestanddelen van de regeling uit te sluiten, mocht dat voordeliger zijn. Inkomsten in Italië zullen van de flattax uitgesloten zijn. Maar hier vandaan nog in het buitenland te genereren (het mag ook gaan om meerdere landen) inkomen, valt er wel onder. Je kunt dan in Nederland vrijstelling aanvragen, telkens voor 5 jaar, van belasting inhoudingen. Het enige NL pensioen waarvoor dit niet mogelijk is, is het ABP publiekrechtelijk pensioen (privaatrechtelijk wel). Hiervoor is de belastingheffing alleen in NL mogelijk. Wel kan iemand die een dergelijk pensioen heeft de flattax krijgen over zijn AOW en evt. andere pensioenen/inkomens uit Nederland en kan het natuurlijk zo zijn dat de partner ook wel inkomen(s) heeft waarvoor de flattax kan gelden, waardoor het nog steeds  interessant genoeg is om hiervan gebruik te maken.

Dus stel: Je belastbaar inkomen is € 50.000,00, dan betaal je 7% hierover gedurende 9 jaar en dat is in totaal  € 31.500,00.

Tegen het gewone tarief zou dit zijn:

Belastingschijven 2019

Percentage belasting 2019

Het te betalen bedrag

tot 15.000 euro

23%

23% van het inkomen

van 15.001 tot  28.000 euro

27%

3.450,00 + 27% over het inkomen boven de  15.000,00 euro

van 28.001 tot 55.000 euro

38%

6.960,00 + 38% over het inkomen boven de 28.000,00 euro

van 55.001 tot 75.000 euro

41%

17.220,00 + 41% over het inkomen boven de 55.000,00 euro

boven de 75.000 euro

43%

25.420,00 + 43% over het inkomen boven 75.000,00 euro

€ 6.960,00 + 38% over € 22.000,00 = € 8.360,00 en totaal derhalve  15.320,00 per jaar x 9 is in totaal € 137.880,00 minus € 31.500,00 is een besparing van maar liefst € 106.380,00.

Is je belastbaar inkomen per jaar bijv. € 30.000  x 7% x 9  jaar € 18.900,00 en de normaal te betalen belasting is € 3.450,00 + € 760,00 x 9 is € 37.890,00 minus € 18.900,00 en je besparing derhalve toch nog  € 18.990,00.

De voorwaarden om van deze regeling gebruik te kunnen maken zijn de volgende;

  • Je pensioen of ander inkomen komt van buiten Italië, maar uit een land waarmee Italië een belasting-akkoord of andere administratieve overeenkomst heeft.

  • Je  vestigt je in een plaats in Zuid-Italië (zie voorgaand een opsomming van de regio) met minder dan 20.000 inwoners

  • Je bent de 5 jaren voorafgaand aan je vestiging niet (fiscaal) woonachtig geweest in Italië. 

Hier wil ik dan nog wel enige kanttekeningen bij maken.

Te overwegen bij je beslissingen:

Korting op je AOW uitkering bij vertrek naar het buitenland voor de pensioen gerechtigde leeftijd:

Wie voor het bereiken van de AOW-leeftijd naar het buitenland vertrekt, levert AOW-pensioen in. Hierbij gaat het om 2% voor elk jaar dat je in het buitenland woont tot aan de AOW-leeftijd. Dit geldt voor Nederland. Wellicht heeft men in België weer andere regels?

Als je hier belasting betaalt, kun je o.a. door het plaatsen van fotovoltaici, zonnepanelen, een warmtepomp, een verbouwing die je laat uitvoeren, ook profiteren van mooie belastingaftrekken.

Maar zelfs als je hier niet woont en het dus je vakantiewoning is, zijn er nu bijzondere bonussen voor bijv. de aanschaf van een verwarmingssysteem dat je vervangt door één dat beter is voor het milieu.

In het algemeen gaat dit om 50-65% van het uitgegeven bedrag, waarvan je ieder belasting jaar 10% in mindering mag brengen op de te betalen belastingen.

Bij voorbeeld: je geeft uit aan een warmtepomp en 2 zonnepanelen een bedrag van € 12.000,00 en aan fotovoltaici € 14.000,00 dan

betaal je over 65% van € 12.000,00 = € 7.800,00 : 10, jaarlijks € 780,00 minder belasting.

Over 50% van € 14.000,00 = € 7.000,00: 10 is jaarlijks € 700,00 minder belasting betalen.

Derhalve, koop je een huis, maar je komt er pas na bijv. 4 jaar permanent wonen, is het in feite beter om pas na 4 jaar te verbouwen en maatregelen voor energiebesparing te nemen. In de eerste plaats wordt het dan pas aftrekbaar en bovendien als je er de komende 4 jaar alleen de vakanties doorbrengt gebruik  je niet zo veel energie gebruiken en over 4 jaar zullen er vast nieuwe technologieën zijn en bijv. fotovoltaische panelen zullen wellicht goedkoper zijn.

Overigens kennen we hier niet de salderingsmethode (die ook een beetje op de schop staat) zoals in Nederland . Hier krijg je een relatief klein bedrag voor geleverde energie en betaal je het volle pond voor afgenomen energie. Desondanks bespaar ik er aanmerkelijk mee en hoop ik dat er binnenkort nog een goede opslagmogelijkheid komt die betaalbaar is, dan wordt de besparing nog veel hoger.

Het gaat overigens  wel om een regeling die tijdens de crisis in het leven is geroepen, dus hij zou op enig moment ook weer kunnen vervallen. Maar nooit voor degenen die al een aftrek gaande hebben.

Hoe het met deze en andere aftrekposten zitten ten tijde van de flattax van 7% gedurende de eerste 5 jaar is nog niet helemaal duidelijk. Overigens is men ook bezig met de invoering van een flattax voor iedereen, te beginnen met kleinere ondernemingen etc. Waardoor vanaf 2021, als deze regering al haar plannen kan waarmaken, er voor alle particulieren een flattax is met 2 tarieven en voor inkomens onder de 35 mille een vaste maximale aftrek van 3 mille, zoals het er nu naar uit ziet.

Op dit moment te koop op het platteland van Noci:

 

 

Een grezzo – d.w.z. een nog af te bouwen huis. Echt prachtig gelegen en bekleed met heel mooie steen. Dit kan een klein paradijsje worden, zeker als er nog een zwembad bij gemaakt wordt. Er is voorzien in een grote cantina. Dat zijn van die langwerpige ruimtes waar men feesten houdt met vrienden en familie. Je zou er echter ook een 2e appartement in kunnen maken of extra slaapkamers voor gasten. Omdat de woning grootdeels nog kan horen ingedeeld naar eigen inzicht is dit een heel mooie kans voor iemand die  iets in die richting zoekt. Het ligt op het platteland van Noci, ongeveer 4 km. vanaf het klooster en kan een waar paradijsje worden. Geheel vrij liggend, maar niet totaal verlaten. Je ziet een boerderij en nog een enkel huis in de verte en er is een prachtig uitzicht. Wat de grond betreft is men zeer soepel: het kan met een omliggende tuin, maar ook met een groter stuk worden gekocht. Dit huis was bestemd voor de zoon van de eigenaar, maar niet al te lang voor de trouwdatum deelde zijn a.s. hem mee dat ze toch echt niet bereid was om op het platteland te gaan wonen.

 

Ongeveer 1,5 er vandaan, maar via een andere weg te bereiken is er ook nog een klein groepje trulli te koop. Dat is eigenlijk wel klaar qua afwerking. Een niet al te grote woonkamer, een badkamer en 2 slaapkamers. Die lopen weliswaar in elkaar over, maar de verste is ook via het terras te bereiken met een eigen ingang. Een grote waterput en een leuk stukje grond. Geen mogelijkheid voor een zwembad en ongeveer het zelfde uitzicht als  het andere huis. Er naast hebben ze ook nog een stuk grond met enkele nogal vervallen trulli die zouden kunnen worden opgeknapt, maar iemand zou het ook gewoon kunnen kopen voor extra grond en misschien kan er dan wel een zwembad komen?

 
Van beiden moet ik nog horen of er nog uitbreiding mogelijk is volgens de Piano Casa met 20%.
 

Noci heeft wel iets onder de 20.000 inwoners, dus voor iemand die hier permanent komt wonen is er de mogelijkheid om over al zijn inkomen dat van buiten Italië komt de eerste 5 jaren maar 7% flattax te 

betalen.

 

De prijs van dit huis is recent verlaagd naar € 260.000,00 en dat is een regelrecht koopje voor een huis van deze afmetingen en zeer recent helemaal gerenoveerd.  Er is bijv. voor iedere slaapkamer ook een badkamer. Een totaal van 350 M2 en omgeven door ruime veranda’s en een mooie ruime tuin. Er zijn nog een kelderverdieping en enkele bijgebouwen die ook nog zouden kunnen worden ingericht als kamers of dergelijk. Het is mogelijk nog een zwembad te maken. Dit kan bijvoorbeeld heel goed een huis zijn om gezamenlijk met een groep vrienden of familie aan te kopen, want er is plaats voor iedereen!

Op de begane grond:

een woonkeuken

twee woonkamers

een slaapkamer met badkamer

Op de 1e verdieping 4 slaapkamers  met en-suite badkamers

De afstand tot de stranden van Castellaneta Marina is een half uurtje en naar de plaatsen Castellaneta en Gioia del Colle beide 15 minuten.

De tuin is geheel omheind.

Een complete kelderverdieping

Enkele bijgebouwen die evt. ook kunnen worden omgebouwd tot 2 kamers + badkamers