CORONA REGELS ITALIE EN COVID TESTS

Inreisregels voor Italie vanaf 16 December 2021

 

 

Corona regels Italie en Covid tests, hier de nieuwe covid voorschriften geldig tot  31 januari 2022 voor wie Italië binnenkomt vanuit alle landen, ook de EU-landen. De regels, dus ook Nederland en België zijn met ingang van 16 december gewijzigd. Een quarantaine van 5 dagen wordt verplicht voor niet gevaccineerden. De Raad van Ministers heeft de noodtoestand nog in ieder geval tot 31 januari 2022 in werking gesteld.

Met het oog op de komende kerstvakantie en het verhoogde risico vanwege de Omicron-variant gaat Italië diverse grensmaatregelen treffen waarvan je op de hoogte moet zijn, als je reist vanaf 16 december. Er is besloten tot een verdere aanscherping van de regels om de stijging van de covid curve af te remmen. Personen uit alle EU-landen die niet zijn gevaccineerd, moeten vijf dagen in quarantaine blijven en binnen 24 uur na binnenkomst een verplichte moleculaire test (tampone moleculaire)  (48 uur geldig) of antigenische test (24 uur geldig) ondergaan. De test wordt ook verplicht voor gevaccineerden. Lees hier het nieuwe decreet in het Italiaans.De nieuwe regels staan in het besluit dat gistermiddag werd ondertekend door minister van Volksgezondheid Roberto Speranza. Daarin staat ook dat de Italiaanse regering besluit de noodtoestand te verlengen tot 31 maart 2022. Tot 31 januari gelden er ook nieuwe strengere regels voor aankomsten uit niet-Europese landen, waarover de EU-Commissie zo ontstemd was dat Italië zelfs op het matje is geroepen door de EU. Minister Speranza is echter bezorgd over de toename van het aantal gevallen van Covid-19 en de stijging van het aantal sterfgevallen en is ervan overtuigd dat het “noodzakelijk en dringend” beperkende maatregelen in werking te laten gaan voor reizigers die arriveren uit niet-Europese landen.

DE COVID MAATREGELS VOOR EU-LANDEN – 5 DAGEN QUARANTAINE VOOR NIET GEVACCINEERDEN

Krachtens de maatregel worden personen die niet zijn gevaccineerd en  aankomen uit “Oostenrijk, België, Bulgarije, Cyprus, Kroatië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Tsjechië, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden, Hongarije, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, Andorra en Monaco” in isolatie geplaatst worden voor de duur van vijf dagen.  Ook gevaccineerden moeten zijn getest voordat ze Italië binnenkomen. De regel geldt ook voor Italiaanse ingezetenen die van vakantie in het buitenland terugkeren.

Als je gevaccineerd bent : 
– PLF invullen – Passenger Locator Form 
– Verplichte moleculaire test (48 uur geldig) of antigenische test (24 uur geldig)
– Moleculaire of antigenische test verplicht aan het einde van de isolatie

Overleg het negatieve resultaat van een moleculaire test die minder dan 48 uur voor de binnenkomst in Italië is verricht, of van het resultaat van een antigenische test die minder dan 24 uur voor de binnenkomst is verricht.

Als je niet gevaccineerd bent
– PLF invullen – Passenger Locator Form 
– Verplichte moleculaire test (48 uur geldig) of antigenische test (24 uur geldig)
– Verplichte 5-daagse quarantaine
– Moleculaire of antigenische test verplicht aan het einde van de isolatie

DE COVID MAATREGELS VOOR NIET EU-LANDEN

Voor iedereen die uit een ander land dan de EU-landen aankomt, bedraagt de quarantaineduur tien dagen als ze niet zijn ingeënt tegen Corona. Wie gevaccineerd is, moet binnen 72 uur voor binnenkomst een moleculaire test doen of binnen 24 uur voor binnenkomst een antigeen test ondergaan, uiteraard moet de uitslag negatief zijn. Voor wie uit Groot-Brittannië en Noord-Ierland aankomt, moet de moleculaire test binnen 48 uur voor de binnenkomst worden uitgevoerd.

COVID VRIJE CORRIDORS

Het blijft mogelijk voor toeristische doeleinden naar het buitenland te reizen via de Covid-vrije corridors, bijvoorbeeld Aruba, de Malediven, Mauritius, de Seychellen, de Dominicaanse Republiek, Egypte (beperkt tot de toeristische gebieden van Sharm El Sheikh en Marsa Alam).

AFRIKA UITGESLOTEN

Anderzijds is er een inreisverbod voor personen uit Zuid-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Malawi, Mozambique, Namibië en Swatini, dat voorlopig geldt tot 31 januari 2022.

 

Bij Lucea kunt u de Covid-19 snelantigeentest en het derde generatie wattenstaafje (immunofluorescentie) boeken. Het wattenstaafje van de derde generatie wordt gekenmerkt door “hoge sensitiviteit en specificiteit en retourneert resultaten die bijna vergelijkbaar zijn met die verkregen met RT-PCR moleculaire swabs” (Circulaire van het ministerie van Volksgezondheid van 08/01/2021). Beide swabs zijn geldig voor het uitgeven van de greenpass.

De kosten van de snelle antigeentest zijn 15 euro, terwijl de kosten van de derde generatie antigeen test 20 euro zijn. Dat is minder dan voorheen. Voor de gewone antigeentest betaalden we tot voor kort nog 25 euro per persoon.

De service is beschikbaar in Noci, Monopoli, Gioia del Colle en Putignano, in speciaal ingerichte ruimtes, om privacy en veiligheid te garanderen.

Hoe werken tests?

De tests bestaan uit een neusuitstrijkje uitgevoerd door gespecialiseerd gezondheidspersoneel, voor de detectie van respiratoire secreties die moeten worden geanalyseerd.

Het rapport wordt per e-mail verzonden, een paar uur na de test.

Hoe boek je een test?

Je kunt de tests online reserveren of door te bellen naar 0039-080.8964233 of, het handigst, via Whatsapp: 0039-348.5868337

De Italiaanse naam luidt voor de gewone antigeentest: tampone rapido antigenico che costa  15 euro

De Italiaanse naam luidt voor de derde generatie antigeentest: tampone di terza generazione che costa 20 euro.

Waar worden de tests uitgevoerd?

In Gioia del Colle en Monopoli wordt de test uitgevoerd in de drive-in-modus, achter hun  vestiging.

In Putignano wordt het buiten het laboratorium uitgevoerd (ik denk dat ze bij je auto langs komen), terwijl het in Noci wordt uitgevoerd in een Gazebo.

De oude locatie in Noci is kennelijk vervangen door een nieuwe. Vraag ze altijd om je hun positie te sturen.

Op welke tijdstippen worden de tests uitgevoerd?

Noci: maandag t/m zaterdag van 07.30 tot 10.30 uur

Gioia del Colle: maandag t/m zaterdag van 09:45 tot 11:00 uur

Monopoli: maandag t/m zaterdag van 09.30 tot 10.30 uur

Putignano: maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur

PCR tests o.m. in het ziekenhuis van Castellana Grotte (Ospedale de Bellis)  en Acquaviva delle Fonti (Ospedale Miuli). De kosten liggen rond de 60-65 euro per persoon.